Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sektör olarak elektrik faturalarına yansıyan dağıtım bedelinin sayaç okuma bedeli olmadığını veya fatura hizmeti sunma bedeli olmadığını bile anlatamadıklarını söyledi.
ELDER 12. Sektör Toplantısı’nın açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kamu-özel sektör işbirliğinde üzerinde dirsek çürütmeleri gereken çok konu olduğunu ve bunun en önemlilerinden birinin de tüketici ile iletişim olduğunu belirterek, sektörün henüz olması gereken noktaya ulaşmadığını ifade etti. Yılmaz, “Kusura bakmayın iğneyi kendimize, çuvaldızı da siz sektör temsilcilerine batıracağım. Sektör olarak dağıtım bedelinin ne olduğunu, daha doğrusu ne olmadığını dahi tüketicilere yeterince anlatamadık. Haliyle; esnafından sanatçısına, köylüsünden akademisyenine her sosyal gruptan bu konuda eleştiriler alıyoruz. Ve net söyleyeyim: Sonuna kadar da haklılar…Kabul edelim…Dağıtım bedelinin sayaç okuma bedeli olmadığını veya fatura hizmeti sunma bedeli olmadığını bile anlatamadık. Elektriğin bir yerden bir yere taşınmasının ne tür bir altyapı, nasıl büyük bir sistem yatırımı gerektirdiğini ve bunların ne denli maliyetli işler olduğunu anlatamadığımız müddetçe de bu eleştiriler gelmeye devam edecek” ifadesini kullandı.
ŞİRKETLER KURUMSAL İLETİŞİME DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİ
Bu nedenle bütün şirketlerin kurumsal iletişime daha fazla önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Yanlış ve art niyetli haberlerin önünü geçecek ya da bu tip haberler çıktığında, etkisini anında ortadan kaldıracak medya planlamaları yapılmasını bekliyoruz. Artık tek bir sosyal medya mesajı bile milyonlarca kişinin algısını etkileyebiliyor. O zaman sizlere düşen zamanı yakalayabilmek, dönemimize uygun iletişim stratejilerini ortaya koymak, bu alanda yeterli eğitime ve donanıma sahip personel istihdam etmektir. Bakanlığımızın desteğiyle ve Kurumumuzun öncülüğünde; sektörümüze yönelik algıyı geliştirmek amacıyla kurulan Enerji İletişim Grubunun da bu süreçte faydalı işler yapmasını bekliyoruz” dedi.
ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE YATIRIM
Elektrik dağıtımının kesintisiz, kaliteli ve verimli yapılmak zorunda olduğundan sistemlerin ve süreçlerin sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesinin zorunluluk olduğunu kaydeden Yılmaz, bu nedenle elektrik dağıtım sektöründe yatırımların bitmesinin, hedeflerin tükenmesinin, vizyonun eskimesinin söz konusu olmadığını ifade etti.
Dağıtım şirketlerinin gerekli şebeke yatırımlarını aksatmaksızın ve zamanında yaparken, hizmet kalitesini yükseltecek bilişsel ve teknolojik dönüşümleri de yapmak durumunda olduklarını belirten Yılmaz, “2018 yılında dağıtım şirketleri 3 buçuk milyar tl’lik yatırım yaptı. Ve öngörülen 3 yıllık yatırım tavanının yaklaşık %14 üzerinde bir gerçekleşme söz konusu oldu. Ancak yatırım rakamlarından daha önemli olan o yatırımların hizmet kalitesine ve müşteri memnuniyetine yansımasıdır” dedi.
KAYIP ORANI %11 DÜZEYİNE DÜŞTÜ
Yılmaz bununla birlikte sektörün önemli başarılara da imza attığını belirtti. 2018 yılı itibariyle elektrik dağıtım sektöründe kayıp oranlarının özelleştirmelerin tamamlandığı 2013 yılından bu yana %25 civarında düşerek %11 seviyesine düştüğünü hatırlatan Yılmaz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde kayıp oranlarının %10’un da altına gelerek dünya standartlarında bir noktaya ulaşacağını kaydetti.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü - Afyonkarahisar