Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 1.5 aydaki kur artışlarının enerji maliyetlerini yükselttiğini, ancak bunun elektrik ve doğalgaza uzun vadede yansıtılmayacağını açıkladı.
Taner Yıldız, Enerji Bakanlığı-Bilim ve Sanayi Bakanlığı-TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştirilen "Enerji Sektöründe Ar-Ge" toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Döviz kurlarının yarattığı maliyet artışlarının elektrik ve doğalgaz fiyatları üzerindeki etkisinin sorulması üzerine Bakan Yıldız şunları söyledi:
"Özellikle son 1.5 ay içine 1.84'lerden 1.94'lere çıkan kur bizim maliyetlerimizi zorluyor. Ama bunun sürekli olmayacağını ümit ediyoruz. Vatandaş, sanayici ve tüccarımıza bu maliyetleri yansıtmamayı ve yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla bunları dengelemeyi sürekli hedefliyoruz. Şu anda vatandaşa sanayiciye bir maliyet artışı söz konusu değildir."
KUR ARTIŞIYLA ENERJİ FATURASINA EK 3 MİLYAR DOLAR
Taner Yıldız, mevcut seviyenin bir yıl devam etmesi halinde Türkiye'nin enerji maliyetlerinin 3 milyar dolar civarında artacağını anlatan Yıldız "Temmeni ederim ki (mevcut seviye) çok fazla sürmez" diye konuştu. Yıldız şöyle devam etti:
"Merkez Bankası'nın, özellikle dövize müdahale konusu enerji sektörünün en fazla beklediği alanlardan bir tanesiydi. İthalata dayalı bütün kalemlerde bu geçerli. Biz uzun vadede (zam) olmayacağını söyleyebiliriz."
55 BİN MW'LİK LİSANSLANMIŞ PROJE
Yıldız, Türkiye'nin büyümesiyle artacak elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, 2023 yılına kadar yaklaşık 100 milyar dolarlık yerli sanayiyle üretilmiş kurulu güç hedeflediklerini de hatırlattı. Bakan Yıldız "Bugünkü rakamlarla yaklaşık 25 milyar dolarlık 20 bin MW lisanslanmış rüzgar (enerjisi kurulu gücü), 6-7 milyar dolar civarında 3 bin MW güneş (enerjisi kurulu gücü), 20-25 milyar dolar 15 MW HES ve 20-25 milyar dolar civarında 17 MW yerli kömürden termik santral hedefliyoruz" diye konuştu.
NİHAT ERGÜN: ÖZEL SEKTÖR ENERJİDE AR-GE İLE TEKNOLOJİ GELİŞTİRMELİ