Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin İsrail’e jet yakıtı sattığı yönündeki iddiaları yalanladı ve petrolün Irak’a ait olduğunu, nereye satılacağına Irak’ın karar verdiğini belirtti.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC)’de 2 milyarıncı varilin sevkiyatı için düzenlenen törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin İsrail’e jet yakıtı sattığı yönündeki iddialarını yalanlayarak,"Külliyen yalan olan bir haber. Eğer İsrail üzerinden bir politika geliştirmek istiyorsanız yalan üzerine kurmanız gerekmiyor, gerçekler üzerinden de yapabilirsiniz. Biz herhangi bir petrol satışını ve jet yakıtı satışını İsrail’e gerçekleştirmiş değiliz. Transit satışlar var Türkiye’den başka firmaların, ülkelerin yaptığı. BTC’ye giden hemen buradan yüklenen petrolün gittiği onlarca ülke var. Bunu BP satmış olabilir herhangi bir firma satmış olabilir. Ama açık bir dille ifade ediyorum Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak jet yakıtların satışının gerçekleşmediğini açık bir dille söylüyorum. Kuzey Irak’tan gelen ham petrol. Bu bölgeyi ilgilendiriyor. 6 noktada 2 milyar varillik bir sevkiyat yapıldı oradan. Bunların her bir hesabını biz Bağdat ve Erbil’le paylaşıyoruz son derece şeffaf bir şekilde. Bunun şuana kadar 4.2 milyon varil kısmı sevk edildi 4 kargoyla beraber. Bu Irak’ın petrolüdür ve nereye sevk ettiği hangi ihaleyi yaptığı hangi firmalarla anlaştığı Türkiye’nin sorumluluğunda değildir. Bu Irak’ın petrolü. Irak tarafından satılmış ve sevkiyat yapıldı." dedi.
JEOPOLİTİK KONUMUMUZ YANINDA STRATEJİK İŞLERİMİZ VAR
Türkiye’nin doğu ve kuzeyinde dünyanın petrol rezervlerinin yüzde 70’inin, hemen batısında da tüketim noktalarının 70’inin bulunduğunu aktaran Bakan Yıldız, “Bizim bir köprü ülke olarak burada bulunuyor olmamızın haricinde stratejik olarak da yapacaklarımızın olduğunun bilinmesi lazım.” dedi.
Yıldız, “Hemen batımızda da bunun tüketim noktalarının 70’i bulunuyor. Bizim bir köprü ülke olarak burada bulunuyor olmamızın haricinde stratejik olarak da yapacaklarımızın olduğunun bilinmesi lazım. Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajı yerinde kullanacak. Bugün Kerkük Yumurtalık Boru Hattının kapasitesi BTC’den daha yüksek. 70 milyon Kerkük’ün kapasitesi, tam boruların dolmuş olması haliyle, BTC’nin de 50 milyon kapasitesi var ama sevk ettiği miktara baktığımızda, 2 milyar varillik kapasiteye ulaştı. Bugünkü rakamlarla bu 200 milyar dolarlık bir ciro demektir. Çok ciddi bir rakam büyük bir rakam. Bu aynı zamanda boru hattı olmaması halinde İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişin bu kadar daha fazla yoğunlaştığını düşünelim. Bizim tabiat ve kültür varlıklarımıza ciddi bir katkı demek. Çevreye duyarlı proje derken bunların her birini kast ediyoruz. Doğu Akdeniz’le Güney Kıbrıs ve İsrail’in bulunduğu bir ortamda siyasi fizibilitenin çok daha hızlı bozulduğunu görüyoruz. Biz bunu önceden de belirtmiştik. Bir projenin ekonomisinin fizibil olması için siyasi fizibilitelerin de hazır olması gerektiğini söyledik. İsrail’in özellikle son zamanlarda gerçekleştirdiği Gazze işgaliyle beraber zulmün bu projelerimiz önünde çok ciddi bir engel oluşturuyor. Bu yalnızca bir insanlık suçu değildir bu Gazze işgali dünyanın İsrail ve Gazze’de sınıfta kaldığının resmidir. Müslüm kardeşlerimizin orada açıkça zulüm görmesini hiçbir şekilde hoş göremeyiz ve bununla alakalı tüm uluslararası girişimler yapılıyor” dedi.
AKAN PETROLÜN 30 MİLYON VARİLİ BİZİM
Bakan Taner Yıldız, 2006’dan bu tarafa başarıyla bu rakamlara gelen Botaş İnternational Limited (BİL)çalışanlarını tebrik ettiğini söyledi. Hattın Türkiye’deki kısmının işletmesini özellikle Gürcistan sınırından bu yana Botaş İnternational Limited(BİL)’in yaptığını aktaran Yıldız, “Uluslararası tekniklere göre bu çalışmalar yapılıyor. Aynı zamanda bu kültürün oluşmasında ve Türkiye’nin bundan sonraki yapacağı projeler için de bu tecrübeler son derece önemli. Buradan akan petrolün içerisinde yüzde 6.75’lik kısmının Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO)’ya ait olduğunu söylemem lazım. Karşılık geldiği rakam 30 milyon varil civarında. Bu Türkiye’nin geliri olarak kaydediliyor. Geç ay içerisinde doğalgazla ilgili Türkiye’nin yurtdışı hisselerini artırmasına dönük Total’in yüzde 10 hissesini aldık. Bunlarla beraber BP’den sonra o konsorsiyum içinde 2. büyük hissedar olduk. TPAO olarak yüzde 19-20’lere ulaştık. Bu doğalgazdaki sahipliğimizi ve Türkiye’nin ilerleyen yanını son derece önemli hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.
BP İLE BİL’İ KARA GEÇİRECEĞİZ
BİL’in daha önceleri zarar ettiğini anlatan Bakan, “BP ile ile oturduk böyle bir işin kar etmesi lazım geldiğini, 2042 yılına kadar buradan akacak petrolün cirosunun yükseldiğini ama karın aynı oranda yükselmediğini tespit ettiğimizi söyledik. Bir mutabakatla 4.7 milyar dolar civarında işletme süresi içinde kar etmesini öngörüyoruz. Türkiye artık daha da önemli hale geliyor. Irakla alakalı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Hattı’nın nihayet noktası yanı başımızda Adana bölgemizde. Adana’nın yükselen bir bölge olduğunu ve enerjiyle alakalı öğelerden sora yapacağımız projelerle daha aktif hale getireceğimizi yineliyorum. Ceyhan’ın gerek enerji üssüyle alakalı gerek sanayiyle alakalı geniş alanı var. Enerji ihtisas bölgesinde bir toplantı yapacağız sanayicilerimizle ve bu toplantıdaki alacağımız kararların mutlaka buradaki işlemleri daha da iyileştireceğine olan inancımı vurguluyorum bir kez daha." dedi.