Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs açık denizindeki petrol ve doğalgaz çalışmalarının siyasi istikrarı destekleyebilecek bir çalışma olduğunu ve süreceğini söyledi.
AK Parti'nin Kartepe İlçe Kongresi'ne katılmak amacıyla Kocaeli'ne gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz'de yaptığı sismik çalışmalar nedeniyle gerginliğe yol açan Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışmalarına devam edeceğini belirterek,bu çalışmaların siyasi istikrarı destekleyebilecek, artı katkı koyabilecek önemli çalışmalar olduğunu söyledi.
DOĞU AKDENİZ’DE BULUNANLAR TÜM KIBRIS’A AİTTİR
Yıldız, “Her zaman söylüyoruz KKTC ve Güney Kıbrıs, yerel yönetiminin bütün buldukları, bulacakları Kıbrıs'ın tamamına aittir. İster kuzey de bulunsun, ister güneyde. İster ekonomik sahada tespit edilmiş, isterse tespit edilmemiş olan. Bu açıdan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemimiz kendi alanları içersinde bu çalışmalarına devam ediyor. Yine bu Kıbrıs'ın tamamına dönük bir çalışmadır bu. Siyasi istikrarı destekleyebilecek artı katkı koyabilecek önemli bir çalışmadır diye görüyoruz. Bunun bir krize dönüştürülmüş olmasını, böyle bir yorumu da doğru bulmayız. Doğalgazda, petrolde paylaşarak artırabileceğimiz bir yapıdan bahsediyoruz. Doğu Akdeniz'de siyasi fizibiliteler sağlanmış olması halinde aynı zamanda ekonomik fizibilitenin de sağlanacağına inanıyorum. Ümidim de bu yöndedir.” dedi.
ARTAN PETROL GELİRİ IRAK’A İSTİKRAR GETİREBİLİR
Irak ile de değerlendirmelerde bulunan Bakan Taner Yıldız, “Irak'ta bir sistemi koymaya çalıştık. Bu sistem hamdolsun oturdu. Bunu sevindirici bir haber olarak değerlendiriyorum. Bağdat ile Erbil'in anlaşıyor olması ve bunu açıklıyor olmaları bu istikrarın en temel teminatlarından biri olacak. Şu anda Türkiye'nin kurmuş olduğu bu sistemle beraber mekanizma çalışıyor. 150 bin varillik ihracatın özellikle Kuzey Irak adına merkezi hükümetçe yapılıyor olması, yapılacak olması da son derece önemli' dedi.
MADENLERDE ZİNCİRİN HALKASININ KOPTUĞU YERDE KAZA OLUYOR
Bakan Taner Yıldız, son dönemde görülen maden kazaları ile ilgili sorular üzerine Soma'daki kazadan daha önce yasa tasarısı ile ilgili bir sunumu olduğunu belirtirek, “Mayıs ayında daha sonraki yapılan denetimlerde 94 ocağın faaliyetleri durduruldu. Denetimler bir yandan devam ediyor. Ama Ermenek'ten sonra olan kaza bunlardan bir tanesidir. Faaliyetleri durdurulmuş, denetimden geçememiş, teftiş kurulu orada verdiği raporla 'Burada üretim yapamazsınız' denilmiş. Kaza olan o ocaktır. Her kazanın gerekçe- sebebinin denetim olmadığını bir kez daha görüyoruz. Denetim gereklidir, tek başına yeterli değildir. Bu bir zincirdir. Zincirin halkası nerede kopuyorsa o kazanın olacağı anlamına geliyor bu. İşverenin, işçinin kamunun özel sektörün bu zincirin özellikle bütün halkalarının bu manada dikkat etmesi lazım. Basınımızdan özellikle bu yorumu daha ön planda görmelerini isterdim. Denetimden geçememiş, denetimde üretim faaliyetleri durdurulmuş ve 'Bu eksiklikler giderilinceye kadar burada üretim yapamazsınız' denilen bir yerde bu kaza oluyor. Şırnak'ta mühürlenmiş bir yerde o kaza oldu. 3 insanımızı kaybettik. Orası denetimlerden geçememiş, kapısı mühürlenmiş ve 'Burada artık faaliyet yapamazsınız' denmiş. Kaçak faaliyet yapılıyorsa onun bedelini ne yazık ki yine vatandaşlarımız tarafından ödendiğini görüyoruz. Kapısına mühür vurulan, çalışılmaması gereken yerde yine o kaza olmuştur. Kamu ve özel sektör olarak hep beraber dikkat edeceğiz ve bu sıkıntılarımızı inşallah azaltacağız." dedi.