1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Akkuyu Türkiye`nin en güvenilir yapısı olacak

Yıldız: Akkuyu Türkiye`nin en güvenilir yapısı olacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'da kurulacak olan Nükleer Enerji Santrali'nin Türkiye'nin en güvenilir yapısı...

Yıldız: Akkuyu Türkiye`nin en güvenilir yapısı olacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'da kurulacak olan Nükleer Enerji Santrali'nin Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacağını söyledi.

Bakan Yıldız, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Genç Türkiye Zirvesi'nde, 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yeşil Türkiye' başlıklı oturumun açılış konuşmasında Mersin Akkuyu'da kurulacak olan Nükleer Enerji Santrali'nden bahsederek, "Biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak" ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bir öğrencinin Türkiye'de Soma faciası gibi olaylar varken nükleer santrallerin güvenliğinin nasıl sağlanacağına yönelik sorusu üzerine Türkiye'de hiç 9 büyüklüğündeki bir deprem yaşanmadığını belirterek, "7.6 civarı yaşandı. Ama siz bilin ki biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak. Coğrafya ile oynamaya başladığınız her an risk var demektir bu bir hayat tarzıdır. Hiç bir şey yapmayabilirsiniz. Bu şekilde gelişen pardon gelişemeyen ülkeler var. O yüzden şu anda dünyada elektrik üretimine ayrılan paydan daha fazla güvenlik sistemine ayrılan miktar vardır. Nükleer güç santrallerini ben ucuza yapayım, yarı güvenlikli olsun dediğiniz anda bile uluslararası arena müsaade etmiyor. Kaldı ki biz bunun en güvenilir bir yapı olduğuna dikkat edeceğiz." dedi.

NÜKLEER SANAYİNİN LİG ATLAMASIYLA DA İLGİLİ BİR KONU

Dünya'da nükleer enerji üretiminde özellikle Çernobil'den sonra bir kırılganlık yaşandığını ama bu olaydan sonra da 144 tane nükleer santral yapıldığını belirten Yıldız, "Fukuşima kazasına hep birlikte şahit olduk, önemli bir kazadır. Ülkelerin enerji politikalarını etkileyebilecek kadar önemli bir kazadır. Japonya yalnızca enerji ile karşılamaya çalıştığı, sıvılaştırılmış doğalgaz ile birlikte karşılamaya çalıştığı enerji yapılanmasına yılda 40 milyar dolar fark ödüyor. Bütün bunları düşündüğümüzde Fukuşima'dan sonra da şu anda 76'ya yakın inşa halinde nükleer santral var. Nükleer güç santrali yalnızca enerji elde etme konusu değildir, aynı zamanda sanayinin lig atlamasıyla ilgili önemli bir konudur" dedi.

ZARARLIYSA YARIN VAZGEÇMEMİZ LAZIM

Dünya üzerinde bulunan 442 nükleer santralin yarısının ABD, Fransa ve Japonya'da bulunduğunu ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dünyada 30 ülkede nükleer güç santrali var. 20'si en gelişmiş ülkeler G20 ülkeleri arasında. Yine burada da algı ile gerçeğin çok farklı noktalarda olduğunu görüyoruz. Bir kısım ülkeler bu santrallerden vazgeçtiklerini açıkladılar, iç politikalarını yönetebilmek adına. Bir ülke ismini vermeyeyim 2021 yılında nükleer santrallerden vazgeçeceğini söyledi. Eğer zararlı ise yarın vazgeçmeniz lazım. Araştırdık neden 2021 diye. Çünkü 2021 yılında vazgeçeceği nükleer santraller o tarihte ömrü bitiyor. Ömrü biten santralleri kapatmak nükleer santrallerden vazgeçmek anlamına gelmiyor"diye konuştu.

AKKUYU LİMANI TÖREN ATMA TÖRENİNİ SALI GÜNÜ YETİŞTİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Ayrıca, dün de Nevşehir'de konuşan Bakan Yıldız, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Sergey Kiriyenko ile Akkuyu'da kurulacak nükleer santralin liman ihalesini Pazartesi ve Salı günleri sonuçlandırdıktan sonra temel atma törenini Salı gününe yetiştirmeye çalıştıklarını da ifade etti.