Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin bir petrol ülkesi olmadığını belirterek, "Türkiye'de bir miktar petrol görünüyor. Ben Akdeniz ve Karadeniz'de yaptığımız çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledim. Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin siyasi istikrarının daha da stabil hale gelmesiyle beraber buradaki arama çalışmalarının daha da artırılması gerek" dedi.
“DÜNYA PETROL KONGRESİ 2017 YILINDA TÜRKİYE’DE YAPILACAK”
Bakan Yıldız, 6. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kasım ayında Uluslararası Enerji Ajansı'na dönem başkanlığı yapacağını, 2016’da Dünya Enerji Kongresi’nin İstanbul’da düzenleneceğini hatırlatarak, son olarak 2017’de yapılacak Dünya Petrol Kongresi’nin de Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
“BAZI KAYNAĞINI AŞMIŞ OLAN NEHİR TİPİ SANTRALLERİN BİR AYIKLAMASI YAPILACAK”
Türkiye’nin enerjide yerli kaynakları kullandığı oranda ithalatı azaltacağını kaydeden Yıldız, şunları ifade etti:
"114 milyon ton eşdeğer petrole karşılık Türkiye’nin bütün enerji kaynakları kullanılıyor. Bunun yaklaşık 3'te1’i elektrik sektöründe kullanılıyor, diğer 3'te 2'si hayatımızın diğer alanlarında kullanıyor. Tabirimi mazur görün tezekle başlayan, odunla devam eden, bütün enerji kaynaklarının içerisinde bulunduğu kaynakların toplamı 114 milyon ton eşdeğer petrol ve her geçen yıl bu ihtiyacımız daha da artıyor. Biz bunu nükleer güç santralleriyle bütün enerji çeşitliliğiyle beraber bunu yapacağız. Önümüzdeki süreçte şunları göreceğiz inşallah, bazı kaynağını aşmış olan nehir tipi santrallerin bir ayıklaması yapılacaktır. Çünkü o yöre halkının mağduriyetini dikkate almak zorundayız. Bunu hiçe sayamayız bunla alakalı düzenlemeleri ilgili bakanlıklar ve birimlerle yapacağız."
“RÜZGAR İLE 3,5 MİLYAR DOLARLIK DOĞALGAZ İTHALATININ ÖNÜ KESİLECEK”
HES'lerden üretilen elektrikle Türkiye’nin ihtiyacının 4'te birini karşıladıklarına dikkati çeken Yıldız, rüzgarla alakalı çalışmalarla 500 milyon Dolar’lık doğalgaz ithalatının kesildiğini bunu en az 7 katına çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı. Yıldız, "Yani 3.5 milyarlık doğalgaz ithalatını kesecek bir rüzgar portföyü oluşturmak istiyoruz. Böyle bir kapasite var Türkiye’de" dedi.
"VARSA PETROLÜ BULACAĞIZ"
İthal kaynakların yerli kaynaklara dönüşmesi konusundaki çalışmalara devam edileceğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
"Ülkemizde varsa petrolü bulacağız, yoksa bulamayacağız arkadaşlar. Türkiye bir petrol ülkesi olarak adlandırılmıyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek 700 bin varillik bir rezerv görünmüyor. Ama Türkiye'de bir miktar petrol görünüyor. Ben Akdeniz ve Karadeniz'de yaptığımız çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledim. Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin siyasi istikrarının daha da stabil hale gelmesiyle beraber buradaki arama çalışmalarının daha da artırılması gerek. Kaya gazıyla alakalı bir yapının, şu anda Diyarbakır'da başlattığımız çalışmanın artarak devam etmesi gerekiyor."
"Türkiye’nin enerji politikaları ve stratejileri kendine yeter, kendini yönetebilir hatta birazda kabının dışına çıkabilir bir hal almıştır" diyen Yıldız, bazı genel müdürleri, mühendis ve teknikerleri geçici görevle çeşitli ülkelerin başbakanlarına danışman olarak atadıklarını söyledi.
“DOĞALGAZ PİYASASI KANUNU BÜTÇEDEN SONRA GÖRÜŞÜLECEK”
Yıldız, "Elektrik Piyasası Kanunu'nu nasıl çıkardıysak işleyen piyasayı daha iyi gözlemlemek açısından da Doğalgaz Piyasası Kanunu Bakanlar Kurulu'nda imzaya sunuldu. İnşallah bütçeden sonra da TBMM’de görüşülmüş olacak" dedi.