Enerji Günlüğü - EPDK tarafından 01 Ağustos’ta uygulanmaya başlayacak olan Yeşil Tarife, yenilenebilir kaynakların özel sektör tarafından dolaylı olarak desteklenmesini sağlayacak.
EPDK, yenilenebilir enerji tüketimini teşvik etmek için hazırlanan Yeşil Tarife’yi yürürlüğe koydu. Başvuruları 01 Ağustos’tan itibaren başlayacak olan Yeşil Enerji’nin fiyatı 69,9749kr/kWh olarak belirlendi. Yeşil Tarife, Sıfır Emisyon hedefi güden işletmeler için önemli fırsatlar sunacak.
SIFIR EMİSYON HEDEFLEYEN İŞLETMELER HEDEFTE
Yeşil Tarife, tercih eden kullanıcıların, sadece yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriği tüketeceği bir tarife modeli.
Birim fiyatı daha pahalı olmasına rağmen özellikle Sıfır Emisyon hedefi gibi çevreci politikalar güden işletmeler için çok önemli bir uygulama. Ekolojik kriterleri ihracat sözleşmelerine koymayı çok seven Batılı ülkeler, bu tür tarifeler kullandığını belgeleyebilen tedarikçileri tercih ediyor. Bu nedenle ihracatta yeni ufuklar arayan işletmeler, Yeşil Tarife’yi tercih edebilir.
Emisyon ticareti yoluyla ekolojik sicilini belli bir standardın üstünde tutmaya çalışan kurum veya işletmeler, Yeşil Tarife kullanarak bu konudaki profillerini iyileştirebilecekler.
BAŞVURU SÜRECİ VE KABUL
Tüketici Yeşil Tarife'ye geçme talebini yazılı olarak görevli tedarik şirketine yapacak. Tarife değişikliği, talep tarihinin içinde bulunduğu dönem sonundaki endeks tespitleri ile çıkarılacak faturayı takip eden ilk fatura döneminde yerine getirilecek. Yeşil tarifeye geçme talebi bir takvim yılında en fazla iki kez yapılabilecek.
İletim Sistemi Kullanıcıları için Yeşil Enerji bedeli 69,9749kr/kWh olacak.
Dağıtım Sistemi Kullanıcıları olarak görevli tedarik şirketinden enerji alan tüketicilerin tamamı için dağıtım bedeli değişmekle beraber, elektrik fiyatı yine 69,9749kr/kWh olarak belirlendi.
Kullanıcı tarifeyi kullandığını ispat etme ihtiyacı duyarsa, EPDK tarafından verilecek olan bir sertifikayı ibraz edebilecek. EPDK sertifikalandırma konusundaki çalışmasını sürdürüyor.
KİM NE KADAR ÖDEYECEK?
Dağıtım bedeli farkı da dikkate alındığında; Yeşil Elektrik sanayiciye yüzde 23; ticarethanelere yüzde 36; meskenlere yüzde 63 oranında daha yüksek faturalar çıkaracak.
Buna göre Yeşil Tarife tercihi yapan işletmeler, dağıtım sistemi orta gerilim çift terimli kullanıcıları sektör gruplarına göre; perakende tek zamanlı enerji bedelini aşağıdaki tarifeye göre ödeyecekler.
- Sanayi: 60,3606 kr/kWh
- Ticarethane: 72,6529 kr/kWh
- Mesken: 60,1425 kr/kWh
Yeşil Tarife’yi seçen dağıtım sistemi orta gerilim tek terimli kullanıcıları da sektör gruplarına göre; perakende tek zamanlı enerji bedelini aşağıdaki tarifeye göre ödeyecekler.
- Sanayi: 60,1762 kr/kWh
- Ticarethane: 73,0060 kr/kWh
- Mesken: 59,5028 kr/kWh
Yeşil Tarife kullanıcısı olan dağıtım sistemi alçak gerilim tek terimli kullanıcılarına ilişkin sektör gruplarına göre; perakende tek zamanlı enerji bedeli de aşağıdaki tarifeye göre ödenecek.
- Sanayi: 60,0696 kr/kWh
- Ticarethane: 73,7283 kr/kWh
- Mesken: 59,1153 kr/kWh.