1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yeşil binada en önemli maliyet unsuru lokasyon...

Yeşil binada en önemli maliyet unsuru lokasyon...

Enerji Günlüğü - Yeşil bina uygulamalarında en önemli maliyet unsurunun lokasyon olduğu, bu yüzden binanın nereye yapılacağının belirlenmesiyle bu...

Yeşil binada en önemli maliyet unsuru lokasyon...

Enerji Günlüğü - Yeşil bina uygulamalarında en önemli maliyet unsurunun lokasyon olduğu, bu yüzden binanın nereye yapılacağının belirlenmesiyle bu konudaki en önemli kalemin, en baştan netleştiği bildirildi.
Yeşil bina uygulamaları için gerekli mühendislik, koordinasyon ve danışmanlık hizmetleri sunan Altensis firmasının kurucularından Emre ILICALI, sayıları giderek artan yeşil bina uygulamaları konusunda yatırımcıların yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Uygulama sayısındaki artışların yeşil binaların maliyetleri ve yatırımın geri dönüşleri konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini anlatan Ilıcalı, şunları söyledi:
"Yeşil binaların maliyetleri konusu uzmanlarınca incelenmesi gereken detaylı bir konu. Genelde firmalarda bu konularda yapılan araştırmalar ve çalışmalar ya internetten alınan basit ve sağlam dayanağı olmayan bilgilerden ya da fazla bir emek harcamadan yapılan yüzeysel çalışmalardan ibaret oluyor."
Emre Ilıcalı, yurtiçi ve yurtdışında tamamladıkları 25'i aşkın LEED ve BREEAM projesi ile devam eden 30'dan fazla projede edindikleri tecrübeler ışığında yeşil binaların maliyetlerinin hangi parametrelere bağlı olarak değiştiğini de anlattı. İşte Ilıcalı'nın uyarı ve önerileri:
Erken karar verilmeli: Yeşil bina sertifikasyonu alınıp alınmayacağı ve seviyesi projenin mümkün olduğunca başında belirlenmeli. Özellikle Türkiye'de yaygın olan 'Proje bir başlasın da gerisine sonra bakarız' yaklaşımı yurtdışında denetlenen yeşil bina değerlendirme sistemleri sözkonusu olduğunda pek sağlıklı değil. Bu anlayış maliyeti ve süreci etkileyebilir.
Sertifika seviyesi tercihi baştan belirlenmeli: Projenin hedeflediği sertifika seviyesi ve bunu sağlamak için yapılması gerekenler maliyetlere etki edebilecek faktörler. Her proje, hedeflediği seviyeyi iyi etüd etmeli, yapılması gerekenlere proje sürecinin başında karar verilmeli.
Bina lokasyonu iyi seçilmeli: Yeşil binaların en önemli kriterlerinden biri lokasyon ve bunun getirdiği avantajlar... Genelde proje lokasyonu seçimi çok önceden belli olduğu için, aslında yeşil bina sertifikasyon sürecindeki birçok puanın akıbeti daha en başından belirlenmiş olur. Özellikle şehir merkezlerine, toplu taşımaya yakın, altyapısı hazır araziler bu konuda daha avantajlıdır.
Tecrübeli ekiplerle çalışın: Projede seçilecek tasarım ekipleri, uygulamaları kontrol edecek müşavir firma ve de uygulayıcı yüklenici/alt yüklenicilerin bu konudaki tecrübeleri olası ek maliyetleri en aza indirecek önemli faktörlerdendir.
Yeşil bina uzmanına dikkat: Günümüzde birkaç sınava girip bir yetki belgesi almış herkes yeşil bina konusunda danışmanlık yapabiliyor. Oysa projenin bulunduğu ülkenin dinamiklerine hakim olmayan, saha tecrübesi olmayan, daha önce benzer bir proje tamamlamamış bir 'yeşil bina uzmanı' proje ekiplerine yanlış veya eksik yönlendirme yaparak ek maliyet yol açabilir. O yüzden uzman ve tecrübeli kişilerin proje ekibinde yer alması önemli...