1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yerli panel desteği üretim kapasitesiyle sınırlı olacak

Yerli panel desteği üretim kapasitesiyle sınırlı olacak

Teşvik Belgesi kapsamında desteklenecek olan güneş panelleri, panel üretim tesisinin kapasitesiyle sınırlı olacak.

Yerli panel desteği üretim kapasitesiyle sınırlı olacak

Enerji Günlüğü - Güneş panellerinin Teşvik Belgesi kapsamında desteklenmesi için erken üretim aşamalarının da Türkiye’de yapılmış olması; panellerin de üretim tesisi kapasitesini aşmaması gerekecek. 

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, 8860 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Karar, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde (Tebliğ No: 2012/1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin (Tebliğ No: 2024/1) getirdiği değişiklikler doğrultusunda yerli güneş panellerinin desteklenmesiyle ilgili şartları düzenliyor. 

Bu doğrultuda; Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararının 4 Sayılı Ek belgesinde "Teşvik Edilemeyecek veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları" başlıklı listede, fotovoltaik güneş paneli üretiminin desteklenmesi için gereken şartlar tarif edildi. 

TEŞVİK İÇİN ERKEN AŞAMALAR DA YERLİ OLMALI

Listeye yapılan ekte şu ifadeler yer aldı: “Fotovoltaik güneş paneli üretimi yatırımları, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak üretilen güneş hücresi ile entegre olması halinde ve hücre üretim kapasitesini aşmamak kaydıyla desteklenebilir”.

DESTEKLENECEK PANEL MİKTARI ÜRETİM KAPASİTESİYLE SINIRLI

Buna göre parçaları yurt dışında üretilen ve sadece nihai montaj aşamaları Türkiye’de yapılan güneş panelleri, yerli ürün gibi değerlendirilmeyecek ve teşvik belgesi kapsamında desteklenmeyecek.

Öte yandan, teşvik belgesine konu edilen güneş panellerinin miktarı; panelleri üreten tesisin tescil edilmiş üretim kapasitesini de aşamayacak.

İlgili Haberler