1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yerli güneş hücresi üretimine yeni destek

Yerli güneş hücresi üretimine yeni destek

Güneş panellerinde yerlilik oranlarını yükseltmek amacıyla getirilen wafer (ingottan dilimlenmiş silikon plaka) ithalatına gözetim uygulaması, hücre öncesi son aşama olan Blue Wafer için de geçerli hale geldi.

Yerli güneş hücresi üretimine yeni destek

Enerji Günlüğü - Ekonomi yönetimi, güneş panellerinin yerlileştirilmesi konusunda yeni bir adım attı. Ticaret Bakanlığı, güneş hücrelerinin en kritik parçası olan ve wafer olarak bilinen, ingottan dilimlenmiş silikon yongaların ithalatına getirilen gözetim vergisi uygulamasında kapsamı genişletti. Dilimlenmiş ingotun hücreye dönüşmeden önceki son aşaması olan Blue Wafer ithalatından da gözetim vergisi alınacak. Söz konusu malzeme, ancak Ticaret Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilebilecek. 

KİLO BAŞINA 85 DOLAR

Wafer ithalatı için düzenlenecek gümrük beyannamesinin tescilinde, ilgili gümrük idaresince gözetim belgesi aranacak. Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvurular, Ticaret Bakanlığı internet sayfasındaki (www.ticaret.gov.tr) E-Hizmetler” ve “E-İşlemler” altındaki “İthalat Belge İşlemleri” bölümünde yer alan “E-İmza Uygulamalarına Giriş” kısmında elektronik imza ile yapılacak. Ayrıca, e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden de başvurulabilecek. Uygulama kapsamında, söz konusu malzemenin (Blue Wafer) ithalatında kilogram başına 85 dolar gözetim vergisi alınacak.

ŞİRKET ADINA YETKİLENDİRME

Firmalar adına wafer ithalatı gözetim belgesi başvurusu yapacak elektronik imza sahibi kişilerin, İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru İçin Yetkilendirme Tebliği (İthalat: 2024/21) çerçevesinde yetkilendirilmeleri gerekiyor. Elektronik ortamda yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle başvuru yapılamaması halinde, başvurular fiziksel olarak da yapılabilecek. 

Gözetim belgesi, sadece elektronik ortamda düzenlenerek başvuru formunda yer alan e-posta adresine bildirilecek. Bildirimde, sistem tarafından verilen 23 haneli belge numarası ile belge tarihi yer alacak ve bu bilgiler yükümlü tarafından beyannamenin 44 nolu kutusunda “Belge Referans No” ve “Belge Tarihi” alanlarında beyan edilecek. 

7 EYLÜL 2024’TE DEVREDE 

Başvuru ya da inceleme aşamasında sunulan bilgi ve belgelerde başvuru sahibinin beyanının gerçeğe aykırı olduğunun veya sunduğu bilgi ve belgelerde tutarsızlık veya eksiklik bulunduğunun tespit edilmesi halinde söz konusu tutarsızlık veya eksiklik giderilinceye kadar gözetim belgesi düzenlenmeyecek. Düzenlenecek gözetim belgeleri altı ay süreli olacak. 

Güneş panellerinde yerli girdi oranlarının yükseltilmesini sağlamaya yönelik çalışmaların bir parçası olan Tebliğ 7 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Dolayısıyla halen işlemleri başlatılmış ve 7 Eylül’e kadar başlatılacak Blue Wafer ithalatından söz konusu gözetim vergisi alınmayacak. Halen Kalyon Enerji (Kalyon PV) ve Smart Güneş Türkiye'de güneş hücresi üretimi yapan firmalar. CW Enerji de yerli hücre üretimi için fabrika yatırımını başlattı. CW Enerji geçtiğimiz haftalarda yerli güneş hücresi yatırımı için teşvik belgesi aldı.  

Türkiye, yerli enerji teknolojisi ve ekipmanı geliştirme çalışmalarını teşvik etmek amcayla çeşitli uygulamalar devreye sokuyor. Bunlardan biri de güneş paneli üretiminde yerllik oranını yukarı taşımak üzere, güneş hücresi ithalatına getirilen ithalat gözetim vergileri. Daha önce getirilen hücre ithalatına gözetim vergisinin daha etkin sonuçlar yaratması amacıyla, söz konusu verginin ingot plakanın güneş hücresine dönüşmesinden önceki son aşama olan Blue Wafer seviyesindeki malzemenin ithalatı için de geçerli kılınmasına karar verilmiş oldu.  

Kararın arkasında Türkiye'de güneş hücresi yatırımı yaparak, güneş paneli üretiminde yerlilik oranının yükseltilmesi çabası yatıyor.       

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler