1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yerli GES ve RES parçası üretimine destek

Yerli GES ve RES parçası üretimine destek

2026 başından itibaren güneş enerjisi santralleri ve lisanssız rüzgar enerjisi santralleri için ithal edilen bazı parçalar, teşvik belgesi kapsamından çıkarılacak.

Yerli GES ve RES parçası üretimine destek

Enerji Günlüğü - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024/1), Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yeni Tebliğ, güneş enerjisi santrali (GES) ve rüzgar enerjisi santrali (RES) yatırımlarına yönelik parça üreten yerli sanayicileri destekleyen bazı düzenlemeler içeriyor. 

Buna göre aşağıda sıralanan ürünler, 01 Ocak 2026 tarihinden itibaren teşvik belgesi kapsamında değerlendirmeye alınmayacak. Yani, ithalatçının teşvik belgesi olsa bile, 01 Ocak 2026’dan itibaren bu ürünlerden gümrük vergisi alınacak. 

  • Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak, yurt içinde üretilen güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri 
  • Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışında üretilen kanat ve kuleler
  • Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışında üretilen jeneratörler ile jeneratörü yurt dışında üretilerek temin edilen naseller.

İLAVE PRİM DESTEĞİ UYGULAMASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Yeni tebliğ, İlave Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (İSPİH) uygulamasını da mevzuata dahil etti. Buna göre teşvik belgesi alan şirketler için kadın ve/veya 18-26 yaş arası genç istihdamına yönelik sigorta primi işveren hissesi desteği uygulanacak. Ancak İSPİH desteği, Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamındaki yatırımlarda uygulanmayacak.

Öte yandan sigorta primi desteği içeren teşvik belgelerinde, İSPİH desteğine ilişkin hükümler, sigorta primi desteği için de uygulanacak.

İlgili Haberler