Enerji Günlüğü - IEA, küresel enerji istihdamının 2022'de 67 milyon kişiye yükseldiğini ve bu istihdam artışının yarısından fazlasının güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ve bataryalar, ısı pompaları ve kritik mineral madenciliği alanlarında yaşandığını açıkladı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan Dünya Enerji İstihdamı raporunun ikinci baskısına göre, temiz enerji teknolojilerine yapılan yatırımların artması dünyanın her bölgesinde yeni çalışanlara olan talebi artırdı. Küresel enerji istihdamının 2022'de 67 milyon kişiye yükseldiği ve pandemi öncesi seviyelere kıyasla 3,5 milyonluk bir artış görüldüğü belirtilen raporda, istihdam artışının yarısından fazlasının güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ve bataryalar, ısı pompaları ve kritik mineral madenciliği alanlarında yaşandığı kaydedildi.
GÜNEŞ ENERJİSİ EN BÜYÜK İŞVEREN
Bu beş sektör arasında güneş enerjisi 4 milyon kişilik istihdamla açık ara en büyük işveren olurken, elektrikli araçlar ve bataryalar 2019'dan bu yana 1 milyondan fazla istihdam rakamıyla en hızlı büyüyen sektör oldu.
FOSİL YAKITLARDA TOPARLANMA ZAYIF
Fosil yakıt endüstrilerindeki işler de bir önceki yıla göre artış gösterdi; ancak toparlanma daha zayıf bir seviyede kaldı ve petrol/gaz şirketleri 2022'de rekor gelirler elde etmesine rağmen fosil yakıtlar pandemi öncesi seviyenin 1,3 milyon altında kaldı.
İSTİHDAMIN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE ÇİN
Çin 19,3 milyon istihdamla dünyada enerji sektörü istihdamının en yüksek olduğu ülke oldu. Çin'i ülke bazında 8,4 milyon enerji istihdamı bulunan Hindistan takip etti.
Çin haricindeki Asya Pasifik ülkelerinin enerji sektöründeki istihdam 8,7 milyon, Avrupa'da 7,7 milyon, Kuzey Amerika'da 7,1 milyon, Afrika'da 4,3 milyon, Orta ve Güney Amerika'da 4,2 milyon, Orta Doğu'da 3,9 milyon ve Avrasya'da 2,9 milyon seviyesinde bulunuyor.
“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ KAYNAKLI İŞ FIRSATLARI YETERİNCE HIZLI DOLDURULMUYOR”
IEA Başkanı Dr. Fatih Birol konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Temiz enerji dönüşümündeki benzeri görülmemiş artış tüm dünyada milyonlarca iş fırsatı yaratıyor ancak bunlar yeterince hızlı bir şekilde doldurulmuyor. Hükümetler, endüstri ve eğitim kurumları, artan talebe ayak uydurabilmek ve özellikle de enerji ve iklim hedeflerine ulaşabilmek için gerekli temiz enerji projelerini üretmeli ve inşa etmeli, ihtiyaç duyulan uzmanlığı sağlayacak programları uygulamaya koymalı” ifadelerini kullandı.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü