Enerji Günlüğü - 2019 yılında tüm dünyada yenilenebilir enerji sektöründe istihdam, 2018’e göre 500 bin artışla 11,5 milyona kişiye ulaştı.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (International Renewable Energy Agency, IRENA) tarafından bugün yayınlanan analiz, yenilenebilir enerjinin dünya çapında yarattığı istihdam yoluyla sağlanan sosyo-ekonomik faydaların devam ettiğini ortaya koyuyor. Yenilenebilir Enerji ve İstihdam - Yıllık Değerlendirme Raporu’nun yedinci baskısı, sektörün yarattığı istihdamın geçtiğimiz yıl küresel ölçekte 11,5 milyona ulaştığını gösteriyor.
GÜNEŞ ENERJİSİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Kesin bir sayı vermenin zor olduğu ve ölçeği henüz küçük olan şebeke dışı yenilenebilir enerji teknolojilerinin yarattığı istihdam potansiyelinin de arttığı gösteriliyor. Bu teknolojiler arasında güneş enerjisi teknolojisi öne çıkıyor. Yeni iş yaratma açısından lider olan fotovoltaik güneş PV teknolojisi, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilen toplam sayının üçte birine denk gelen 3,8 milyon yeni iş yaratıyor.
ASYA İSTİHDAMDA LİDERLİĞİNİ KORUYOR
Yeni rapor, geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerji sektörü tarafından sağlanan istihdamın yüzde 65’inin kaydedildiği Asya'nın, yenilenebilir enerji pazarındaki lider statüsünü koruduğunu ortaya koyuyor. Biyoyakıt sektöründe istihdam edilen kişi sayısı, fotovoltaik güneşi takiben, küresel ölçekte 2,5 milyona ulaşıyor. Bu işlerin büyük bölümü tarımsal tedarik zincirinde, özellikle yoğun emek kullanılan faaliyetlerin gerçekleştiği Brezilya, Kolombiya, Malezya, Filipinler ve Tayland gibi ülkelerde yaratılıyor. Yenilenebilir enerji sektöründeki diğer büyük işverenler, 2 milyon istihdam yaratan hidroelektrik enerji ve 1,2 milyon kişiye iş sağlayan rüzgâr enerjisi olarak belirtiliyor.
KADIN İSTİHDAMI DAHA FAZLA
Rapor, fosil yakıt sektörlerinde istihdam edilen kişilerin yüzde 21'inin kadın olduğunu belirtirken, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilen kişilerin yüzde 32'sinin kadın olduğunu ortaya koyuyor.
KAPSAMLI POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR
Yenilenebilir enerjinin yarattığı istihdamdaki artışın sürekliliğini korumak için eğitim ve teknik beceri kazanımı, işgücü piyasasına yapılan müdahaleler ve yerel ölçekte kapasite artırımını destekleyen sanayi politikalarını içeren kapsamlı politikalar gerekiyor.
Dünya, yeni yenilenebilir enerji istihdamında cesaret verici bir büyümeye tanıklık ediyor. Ancak enerji dönüşümünü hızlandıran kapsamlı bir politika çerçevesinin benimsenmesi durumunda, çok daha fazla istihdam sağlanması mümkün. Gelinen dönüm noktasında, bu doğrultuda hareket etmek hiçbir zaman bu kadar önem arz etmiyordu. Dünyanın COVID-19 salgınıyla mücadele ettiği bu günlerde, insanlık iklim değişikliği kaynaklı sorunlara çözüm bulunmadığı takdirde daha nelerle mücadele etmek zorunda kalacağını gösteren sinyaller alıyor.
TÜRKİYE’DE2018’DE İSTİHDAMIN %47’Sİ HİDROELEKTRİK
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın, “Enerji dönüşümünün sosyal ve ekonomik açıdan önemli olumlu etkileri olduğu görülüyor. Dönüşümün sunduğu temiz enerji teknolojileri inşaat, sanayi ve hizmet sektörlerinde yeni istihdam olanaklarını da beraberinde getiriyor. 2019 yılında tüm dünyada yenilenebilir enerji sektöründe istihdam, 2018’e göre 500 bin artışla 11,5 milyona kişiye ulaştı. Türkiye’de ise 2018’de yenilenebilir enerji sektörü istihdamı 100 binin üzerinde gerçekleşti; tüm istihdamın %47’si hidroelektrik, %38’i güneş, %9’u rüzgar ve %6’sı başta jeotermal olmak üzere diğer yenilenebilir alanlarında oldu” ifadesini kullandı.