Enerji Günlüğü - Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi geçen yıl pandemiye rağmen %45 artarak son 20 yılın en yüksek artışını kaydetti.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından güncellenen 2021 Yenilenebilir Enerji Piyasası Raporu’na göre, 2020 yılında yenilebilir enerji kapasitesinde 1999'dan bu yana en büyük artış yaşandı.
Kuruluşun verilerine göre, yaşanan Covid-19 salgınına rağmen 2020 yılında yenilenebilir enerji kapasitesi bir önceki yıla göre %45 artarken eklenen enerji kapasitesi 280 bin MW oldu. Artışın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin mevcut kurulu kapasitelerinin tamamı kadar olması dikkat çekti.
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ortaya konulan politika ve hedefler, temiz enerjiye sağlanan destek ve düşen teknoloji maliyetleri ile sağlanan bu artışla birlikte küresel yenilenebilir enerji kapasitesi toplam 2 bin 970 GW’a ulaştı.
ARTIŞ ARTK ‘YENİ NORMAL’
IEA raporunda yenilenebilir enerji kapasitesinde yaşanan bu yüksek artışın 2021 ve 2022'de "yeni normal" haline geldiği ve yenilenebilir enerjilerin küresel yeni kapasitesi kurulumlarının % 90'ını oluşturduğu kaydedildi. Bu kapsamda da yenilenebilir enerji kapasite artışı beklentileri Kasım ayına oranla %25 artırıldı. 2021 yılında 270 bin MW, 2022 yılında da 280 bin MW daha kapasite artışı beklendiği kaydedildi.
ÇİN LİDER, AVRUPA İKİNCİLİK KOLTUĞUNA OTURACAK
Geçen yıl yenilenebilir enerjide devreye alınan kurulu gücün yüzde 50'si Çin'de gerçekleşirken, ABD ve Vietnam yenilenebilir enerji kapasitesinde en fazla yenilenebilir büyüme görülen ülkeler arasında yer aldı. Avrupa’nın ise bu yıl 44 bin MW, gelecek yıl ise 49 bin MW yenilenebilir enerji kapasitesi ilavesiye dünyada Çin'den sonra en büyük ikinci piyasa olması bekleniyor.
"KAPASİTE ARTIŞI ŞEBEKE ALTYAPI YATIRIMLARIYLA KARŞILANMALI"
IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, 2020’de küresel elektrik sektöründeki kapasite büyümesinin yüzde 90'ının yenilenebilir kaynaklardan geldiğine dikkat çekerek, bu kapasite artışını karşılayacak şebeke altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Birol ayrıca hükümetlerin, umut veren bu gelişmeleri güneş ve rüzgara daha fazla yatırımı teşvik eden politikalarla desteklemesi gerektiğinin de altını çizdi.