1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yazıcı: Türkiye, en elverişli güzergah olarak hizmet vermeyi amaçlamakta

Yazıcı: Türkiye, en elverişli güzergah olarak hizmet vermeyi amaçlamakta

Enerji Günlüğü- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye, kendi enerji talebini karşılamak için projeler geliştirirken, Avrupa ve dünya piyasalarına...

Yazıcı: Türkiye, en elverişli güzergah olarak hizmet vermeyi amaçlamakta

Enerji Günlüğü- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye, kendi enerji talebini karşılamak için projeler geliştirirken, Avrupa ve dünya piyasalarına açılan yolda en elverişli güzergah olarak hizmet vermeyi amaçlamaktadır" dedi.

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ ULUSLARARASI GÜNDEMİN EN ÜST SIRALARINDA

Yazıcı, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından üçüncüsü gerçekleştirilecek Hazar Forumu'nun açılış galasında yaptığı konuşmada, son yıllarda, Geniş Hazar Havzası hidrokarbon kaynaklarının Batı pazarlarına güvenli ve çeşitli güzergahlardan taşınmasının hayati önem kazandığını, bu durumun Türkiye'nin jeostratejik konumunu tekrar ön plana çıkardığını dile getirdi.

Yazıcı, esasen enerji kaynaklarına erişimin, 2. Dünya Savaşı'ndan itibaren giderek artan bir biçimde ülkelerin dış politikalarının önemli bir boyutunu oluşturduğunu belirterek, "Son gelişmelerin de etkisiyle enerji arz güvenliği uluslararası gündemin en üst sıralarına taşınmıştır" dedi.

“YENİ ARZ KAYNAKLARINA ACİL İHTİYAÇ GÜNDEME GELECEK”

Bakan Yazıcı, konumu itibariyle Türkiye'nin doğal bir enerji koridoru olarak tanımlanabileceğini ifade ederek, enerji sektöründe yapılan araştırmalara göre dünya enerji ihtiyacının 2030 yılında yüzde 60 civarında artacağını söyledi.

AB tarafından yapılan çalışmalarda, gelecek 20 yılda Avrupa toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 45 artacağının öngörüldüğünü anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Yapılan analizlere göre, özellikle doğalgaz alanında AB ülkelerinin günümüzde yüzde 51 olan ithalat bağımlılığı, 2020 yılında yüzde 70'lere kadar çıkacaktır. Bu ise yeni arz kaynaklarına acil ihtiyaç konusunu gündeme getirecektir. Dünya ispatlanmış ham petrol rezervlerinin yüzde 73'ü ve doğal gaz rezervlerinin yüzde 72'si, Türkiye'yi çevreleyen Hazar ve Ortadoğu bölgeleri ile Rusya Federasyonu'nda yer almaktadır. Bu durum, enerji zengini bölgeler ile enerji ithalatına yılda 300 milyar dolar harcayan Avrupa arasındaki Türkiye'yi tam bir köprü haline getirmektedir. Bu nedenle Türkiye, kendi enerji talebini karşılamak için projeler geliştirirken, Avrupa ve dünya piyasalarına açılan yolda en elverişli güzergah olarak hizmet vermeyi amaçlamaktadır."

“TANAP ‘ENERJİ TARİHİNDE BİR DEVRİM’ OLARAK NİTELENDİRİLİYOR”

Bakan Yazıcı, Güney Koridoru'nun 2011 yılında bir anlaşma şeklinde imzalanan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin Avrasya'nın "enerji tarihinde bir devrim" olarak nitelendirildiğini, bu hattın alternatif ve güvenilir doğal kaynaklara ciddi manada ihtiyaç duyan Avrupa pazarlarının, Hazar enerji kaynaklarına doğrudan ulaşmasını sağlayacak bir rota imkanı sunduğunu kaydetti.

Yazıcı, Güney Koridoru'nun hiç kuşkusuz, Avrasya'nın enerji haritasını şekillendiren enerji jeopolitiğinin analizine yeni bir boyut kazandıracağını aktararak, "Koridor, Hazar doğalgazında olduğu kadar Doğu Akdeniz, Türkmen ve Kuzey Irak doğalgazının taşınmasında da önemli bir kanal vazifesi görme potansiyeli bulunmaktadır" dedi.