1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik tüketimi Çoruh’ta yüzde 6, Fırat’ta yüzde 46 arttı

Elektrik tüketimi Çoruh’ta yüzde 6, Fırat’ta yüzde 46 arttı

Yılın ilk çeyreğinde Çoruh Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde elektrik tüketimi yüzde 6 artarken, depremden etkilenen Fırat Dağıtım Bölgesi’nde yüzde 46 yükseldi.

Elektrik tüketimi Çoruh’ta yüzde 6, Fırat’ta yüzde 46 arttı

Enerji Günlüğü - Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon’u kapsayan beş ilde faaliyet gösteren Aksa Çoruh ile Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl’den oluşan dört ilde faaliyet gösteren Aksa Fırat Elektrik, Ocak, Şubat ve Mart 2024 aylarına ait elektrik tüketim verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde her iki bölgede de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre elektrik tüketim rakamları yükseldi. 

Yılın ilk üç ayında Çoruh bölgesinde, toplam elektrik tüketimi (mesken, sanayi ve ticarethane) bir önceki yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 6 artış gösterirken, Fırat bölgesinin toplam elektrik tüketimi yüzde 46 yükseldi. 

DEPREM ETKİSİ YANSIDI 

Fırat Bölgesi’ndeki artışın yüksek olması, bölge illerinin 6 Şubat 2023 tarihindeki depremden etkilenen yerler arasında bulunmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Depremden etkilenen Malatya’da geçen yıla göre tüketim artışının yüzde 114’ü bulması da bunu doğrular nitelikte. 

coruh-firat-elektrik-tuketmii.jpegGÜMÜŞHANE’DE AZALDI

Çoruh-Fırat bölgesinde mesken, sanayi ve ticarethane gruplarından toplam elektrik tüketimine bakıldığında, geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış oranı yüzde 114 ile Malatya’da görülürken, tek azalış Gümüşhane’de yüzde 21 oranında gerçekleşti. 

ELAZIĞ’DA YÜZDE 3 ARTTI

Elektrik tüketimi Tunceli’de yüzde 10, Bingöl’de yüzde 16, Elazığ’da yüzde 3 oranında arttı. Çoruh bölgesindeki diğer illerden Artvin’de yüzde 9, Trabzon’da yüzde 9, Rize’de yüzde 7 ve Giresun’da yüzde 7 elektrik tüketim artışı oldu. 2024 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla Fırat bölgesindeki meskenlerde toplam elektrik tüketiminde yüzde 36 artış görülürken, Çoruh bölgesinde ise bu artış oranının yüzde 9 olduğu gözlendi.

SANAYİ TÜKETİMİ AZALDI 

İki bölgedeki illerde abone grupları dahil edilerek bakıldığında, yılın ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, sanayi ve ticarethane toplam tüketiminde azalış görüldü. Fırat bölgesinde azalış oranı yüzde 21 olarak kaydedilirken, Çoruh bölgesinde yüzde 0,28 oranında azalış gerçekleşti. 

Önceki ve Sonraki Haberler