Enerji Günlüğü - Toplam 32 trilyon dolar değerinde varlık yöneten 415 yatırımcı, hükümetlere iklim değişikliğine karşı iklim eylemlerini güçlendirmeleri çağrısında bulundu.
Polonya’daki BM İklim Konferansı’nda toplam 32 trilyon ABD doları değerinde varlık yöneten 415 yatırımcı bir bildiri yayımlayarak, tüm hükümetleri “Paris Anlaşması emisyon azaltım hedeflerinin gerçekleştirilmesi için, ulusal katkı beyanlarını 2020’ye kadar hazırlamaya çağırdı.
“Küresel Yatırımcılar Bildirisi”nde hükümetlerin Paris Anlaşması hedeflerini tutturmak için katkı beyanlarını (NDC) güçlendirmeleri ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi kolaylaştıracak politikaları uygulamaya geçirmeleri talep ediliyor.
Politikalar kısmına bakıldığında, yatırımcılar hükümetlerden “kömürlü termik santrallere dayalı enerji üretiminin kademeli olarak sonlandırılmasını, “karbona anlamlı bir fiyat biçilmesini” ve fosil yakıt teşviklerinin durdurulmasını” talep ediyor.
Yatırımcılar özellikle iki konunun altını çiziyor: BM tarafından hükümetlerin taahhütleri ile Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2C derecenin oldukça altında tutma hedefini gerçekleştirmek için yapılması gerekenler arasındaki fark olarak tanımlanan “emisyon açığı” ve düşük karbon ekonomisine geçişin sağlanması.
LİDERLERİN ÖNCELİKLERİ 3 BAŞLIKTA TOPLANDI
Bildiride küresel liderlerin ele alması gereken üç öncelikli ana başlık tanımlanıyor: Paris Anlaşması hedeflerinin tutturulması, düşük karbonlu ekonomiye geçiş için yapılan özel sektör yatırımlarının hızlandırılması ve iklim değişikliğiyle bağlantılı finansal bildirimlerin iyileştirilmesi taahhüdü. Liderlerle paylaşılan bilgilendirme notu bu ana başlıkları ayrıntılarıyla ele alıyor.
KÜRESEL EKONOMİK KAYIP ÇOK BÜYÜK OLABİLİR
Bildirinin imzacılarından Schroders iklim eylemleri güçlendirilmediği takdirde, küresel ısının 4C kadar artmasıyla birlikte önümüzdeki 80 yıl içinde 23 trilyon ABD dolarlık bir küresel ekonomik kayıp yaşanabileceğine işaret ediyor. Bu rakam, 2008 Küresel Ekonomik Krizi’nin etkilerinin üç ya da dört katı kadar bir kalıcı ekonomik hasara yol açabilir.