1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yargıtay’dan dürüst tüketici lehine elektrik kararı

Yargıtay’dan dürüst tüketici lehine elektrik kararı

Enerji Günlüğü - Yargıtay 7'inci Hukuk Dairesi, elektrik faturalarındaki 'kayıp kaçak bedeli' kaleminin hukuka aykırı olduğuna karar vererek ilgili kararı...

Yargıtay’dan dürüst tüketici lehine elektrik kararı

Enerji Günlüğü - Yargıtay 7'inci Hukuk Dairesi, elektrik faturalarındaki 'kayıp kaçak bedeli' kaleminin hukuka aykırı olduğuna karar vererek ilgili kararı bozdu.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, Silifke’de görülen kayıp kaçak bedeli aleyhine açılan davada, Elektrik Piyasası Kanunu’nun EPDK’ya sınırsız yetki vermediğini ve kayıp kaçak elektrik bedelinin kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmadığını belirterek, tüketici lehine karar verdi.

Silifke’de yaşayan H.G. elektrik faturalarına yansıtılan 'kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ aleyhine Silifke Tüketici Hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, H.G.’yi haklı bularak kayıp kaçak bedeli olarak alınan 26,64 TL nin tüketiciye iadesine karar verdi. Ancak elektrik şirketi, verilen karara 1.Asliye Hukuk Mahkemesi'nde itiraz etti. Mahkeme, söz konusu bedellerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kendisine verilen yetki çerçevesinde belirlediğine hükmederek elektrik şirketini haklı buldu. H.D., davayı Yargıtay’da temyize götürdü.

KANUN EPDK’YA SINIRSIZ YETKİ VERMİYOR

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, tüketicinin lehine karar verdi. Kararda Elektrik Piyasası Kanunu’nun 4. maddesinde, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’na sınırsız bir fiyat belirleme hak ve yetkisi verilmediği belirtildi. Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmadığı vurgulandı.

HIRSIZI BUL BEDELİNİ ONDAN TAHSİL ET

7.Hukuk Dairesi’nin verdiği kararda elektrik hırsızlığının şirketlerin sorumluluğunda olduğu, şirketlerin hırsızı bulup bedelini ondan takip etmesi gerektiği kaydedildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: "Hem bu hal, parasını her halükarda tahsil eden davacı Kurum’un çağın teknik gelişmelerine ayak uydurmasına engel olur, yani davacı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi elektriği hırsızlamak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysaki elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davacıya aittir. Bununla birlikte, tüketici olan vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi, yani şeffaflık hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır."

Bu arada Yargıtay 3. Dairesi de, Bolu Barosu'na kayıtlı avukat Reşat Bulut'un elektrik faturalarına yansıtılan 'kayıp kaçak bedeli' ile 'sayaç okuma bedeli'nin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. aleyhine açtığıdavada tüketicinin aleyhine karar vermişti.

YARGITAY: KAYIP KAÇAK VE SAYAÇ OKUMA BEDELİ HUKUKA UYGUN