Enerji Günlüğü - Yapı Kredi Bankası, yabancı kaynaklı 889,4 milyon dolar ve 100 milyon Euro tutarında seküritizasyon kredisi aldı.
Yapı Kredi Bankası, yaklaşık 1 milyar dolar tutarında DPR işlemi gerçekleştirdi. Banka, DPR programı altında 5 ile 8 yıl vadeli, 8 yatırımcının katılımı ile 889.400.000 dolar ve 100.000.000 euro tutarında fonlama işlemini hayata geçirdi.
Yapı Kredi bu işlemlerden sağlanan fon ile Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar dolar yabancı kaynak girmesini sağladı. Kaynağın yaklaşık 310.000.000 dolarlık kısmı sürdürülebilir temalı iken, 203.000.000 dolarlık kısmı Uluslararası Finans Kuruluşları ve sürdürülebilir fonlardan temin edildi.
Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, 2023 yılında da uluslararası işlemler ile kaynakların çeşitlendirilmesine odaklandıklarını belirterek şöyle konuştu, “Yapı Kredi olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak adına var gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz. Yılın ilk yarısında, depremden etkilenen illerdeki müşterilerimizin dış ticaret işlemlerinde kullandırılmak üzere 580 milyon dolar tutarındaki ilk sosyal sendikasyon kredisi anlaşmamızı imzalamış ardından da 500 milyon dolar tutarındaki ilk sürdürülebilir eurobond ihracımızı gerçekleştirmiştik. Sürdürülebilir finans anlamında çalışmalarımızı da destekleyen söz konusu işlemler, aynı zamanda uluslararası piyasalarda Türkiye ekonomisine ve Yapı Kredi’ye duyulan güvenin bir simgesi oldu”.
Yeni gerçekleştirilen DPR işlemlerinin, dünyada belirsizliğin arttığı ve her anlamda maliyetlerin yükseldiği bir ortamda, kaynakların çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilirlik ekseninde kaynak yaratmaya yönelik çabalarının sonucu olduğunu kaydeden Gökhan Erün, “Yapı Kredi olarak, önümüzdeki dönemde de Türkiye ekonomisine sağladığımız katkıyı artırmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Çeşitlendirilmiş Ödeme Hakları ifadesinin kısaltması olan DPR (Diversified Payment Rights) işlemi, seküritizasyon kredilerinden biri olarak tanımlanıyor.
Seküritizasyon kredileri ise şirket ya da finansal kurum bilançolarının dönen varlıklar kısmında stok halinde yer alan, uzun vadeli ve taksitlere dayanan ve likit olmayan varlıkların ya da alacakların, bir merkezde ya da havuzda toplanarak likiditesi yüksek yeni menkul kıymetler türetme işlemleri olarak tarif ediliyor.