1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yabancı uyruklu elektrik abonesinden yüksek güvence bedeli alınacak

Yabancı uyruklu elektrik abonesinden yüksek güvence bedeli alınacak

Yabancı uyruklu elektrik abonelerinden daha yüksek güvence bedeli alınacak, faturasını iki yıl boyunca düzenli ödeyen tüketicilerden ise bir sonraki abonelik işleminde güvence bedeli alınmayacak.

Yabancı uyruklu elektrik abonesinden yüksek güvence bedeli alınacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu; Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri içeren taslağı kamuoyu görüşüne açtı. 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden gelecek görüşler toplanacak ve gerekli görülmesi halinde taslakta değişiklikler yapılarak son şekli verilecek.

Taslakta dikkat çeken değişiklik hazırlıklarından biri, faturalarını düzenli ödeyen abonelere jest niteliğinde avantaj sağlanması. Buna göre borçların ödenmemesi riskine karşı alınan bir bedel olduğu için fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmaması öngörülüyor. Halen mesken abonelerinden 680 TL ile 1135 TL arasında değişen tutarlarda güvence bedeli alınıyor. Borcundan dolayı sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni abonelik yaptırmak için yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödüyor.

BORCUNU ÖDEMEDEN KAÇAN YABANCILARA ÖNLEM

Düzenleme Taslağı’nda ülke adı verilmeden, aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk eden yabancı uyruklu abonelerin yol açtığı maliyete karşı bir önlem alınması da öngörülüyor. Taslağın kabul edilmesi halinde tahsilat riski sebebi ile yabancı uyruklu tüketicilerden ilk abonelik işlemlerinde daha yüksek güvence bedeli alınacak. Düzenleme ile son yıllarda en yoğun göç alınan ülke olan Suriye kökenliler başta olmak üzere yabancı uyruklulardan tahsil edilemeyen elektrik bedeli tutarının azaltılması hedefleniyor. 

YABANCIDAN DAHA YÜKSEK GÜVENCE BEDELİ 

Düzenleme taslağına göre yabancılardan yüzde 50 daha yüksek güvence bedeli alınacak. Böylece tüketicinin kullanım yerini terk etmesiyle ortaya çıkan tahsilat riski azaltılacak. Fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.

İMZALANACAK SÖZLEŞMEYE SADELEŞTİRME

Sektörün dijitalleşen dünyaya uyumu için kağıt ve zaman israfının önüne geçilecek. Yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren perakende satış sözleşmeleri aboneye imza için şart koşulmayacak. Bunun yerine temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfa, abonenin imzasına sunulacak. Sözleşmenin tamamı ise dijital ortamda aboneye iletilecek. Sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında unutularak talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedeli bütün imkanlar kullanılarak hak sahibine ulaştırılacak.

HAK SAHİBİNE ULAŞMAYAN GÜVENCE BEDELİ 

Güvence bedeli iade tutarlarının hak sahibine ulaştırılamadığı hallerde oluşan toplam meblağ, tüm elektrik abonelerinin faydasına kullanılacak. Söz konusu tutarlar, tarifeden düşülmek suretiyle tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. İlgili abonelerin güvence bedeli hakkı ise baki olacak ve talebi halinde ilgili şirketlerin söz konusu bedeli ödeme yükümlülüğü devam edecek.

Enerji Günlüğü