1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. WSJ: Kuzey Akım Boru Hattı sabotajını Ukrayna yaptı

WSJ: Kuzey Akım Boru Hattı sabotajını Ukrayna yaptı

Rus doğal gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım Boru Hattı'na düzenlenen sabotajın arkasında Ukrayna'nın olduğu ve Almanya’nın ilk tutuklama emrini çıkardığı kaydedildi.

WSJ: Kuzey Akım Boru Hattı sabotajını Ukrayna yaptı

Enerji Günlüğü - ABD'li Wall Street Journal, Ukraynalı askerî kaynaklara dayandırdığı haberinde Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattına Mayıs 2022'de düzenlenen sabotajın arkasında Ukrayna'nın olduğunu yazdı.

Wall Street Journal, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'e bombardımanı gerçekleştirmemesi yönünde yaptığı uyarıya rağmen Ukrayna'nın en üst düzey askeri komutanının 2022'de doğalgaz boru hatlarına yapılan saldırıyı onayladığını yazdı.

Habere göre sabotaj planını başta onaylayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, daha sonra CIA'in durumu fark etmesi üzerine operasyonu durdurma emri verdi ancak operasyona yine de devam edildi.

RUSYA’DAN ABD VURGULU AÇIKLAMA

Öte yandan Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın ABD'nin zımni onayı olmadan Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına saldırmayacağını ve Rusya'nın saldırının arkasındakileri tespit edip cezalandıracağını söyledi. Anatoly açıklamada “Tüm sorumluluğu Ukraynalı kuklalarının üzerine yıkmaya çalışıyorlar. Bombalamanın gerçek faillerini tespit etmeye ve onları cezalandırmaya çalışacağız” dedi.

ALMANYA’DAN İLK TUTUKLAMA KARARI

Alman basınında yer alan haberlere göre de Federal Savcılık, 2022'de Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hatlarına zarar veren patlamalarla ilgili soruşturmada ilk tutuklama emrini çıkardı. 

Kaynak belirtilmeyen haberlerde söz konusu kişinin adı Wolodymyr Z. olarak açıklandı. Savcılık ise basında çıkan haberler ya da tutuklama emirleri hakkında herhangi bir yorum yapmadı.

Kuzey Akım 1'in yüzde 51 hissesi Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom'a ait. Geri kalan hissedarlar arasında Alman şirketleri de yer alıyor.  

 

İlgili Haberler