1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Volt, tezgahüstü elektrik ticaretini internet platformuna taşıyor

Volt, tezgahüstü elektrik ticaretini internet platformuna taşıyor

Enerji Günlüğü - Volt Enerji, alıcı ve satıcıları internet üzerinde buluşturacak yeni bir elektrik ticareti platformu oluşturdu. Yeni platform, 12 Haziran'da...

Volt, tezgahüstü elektrik ticaretini internet platformuna taşıyor

Enerji Günlüğü - Volt Enerji, alıcı ve satıcıları internet üzerinde buluşturacak yeni bir elektrik ticareti platformu oluşturdu. Yeni platform, 12 Haziran'da Ankara'da tanıtılacak. 

Volt Enerji ve Bilişim Teknoloji Şirketi'nden yapılan açıklamaya göre Volt'un üzerinde çalıştığı ve elektrik piyasası katılımcılarının toptan elektrik alım/satım işlemlerini web tabanlı bir platform üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayacak Volt OTC Elektrik Ticareti Platformu tamamlandı.

Platformla elektrik ikili anlaşmalar piyasasındaki fiyatları canlı olarak takip etmek ve piyasa katılımcılarının hangi fiyatlardan ve hangi miktarlarda alım-satım yaptıklarını görmek mümkün olacak. Volt Enerji ve Bilişim Teknolojileri, platformu tanıtmak ve nasıl kullanılacağını anlatmak amacıyla 12 Haziran'da Ankara'da bir toplantı gerçekleştirecek.

Volt Enerji ETS Genel Koordinatörü Yusuf Bayraktaroğlu, elektrik sektöründe tezgahüstü piyasalarla beraber kısa, orta ve uzun vadeli ticaretin yapılacağını belirtti. Kurulan sistem sayesinde ikili anlaşmalar piyasasındaderinliğin artacağını ve böylece sektör oyuncuları için referans fiyatların oluşabileceğini ifade eden Bayraktaroğlu "Volt OTC altyapısı, ikili anlasmalar piyasasının gelişimine ve şeffaflaşmasına olumlu yönde katkı yapacaktır" dedi.

Tezgahüstü ticaretin, borsa üzerinden yapılan ticarete göre temel farklılıklarına da değinen Bayraktaroğlu şöyle dedi:

"Ticareti organize eden kurum/platformun, ticarette muhatap olarak kabul edilmemesi, göreceli olarak daha çok çeşit ve daha az standartlaşmış ürünün el değiştirebilmesi olarak görülebilir. Elektrik tezgahüstü piyasalar organize olmayan piyasalardır. İşlem maliyetleri enerji borsalarına oranla daha azdır. Tezgahüstü piyasalar ilk kuruldukları yıllarda telefon ve faks gibi iletişim yöntemleriyle faaliyetlerini sürdürmekteydi. Günümüzde teknolojinin gelişimi ve piyasa oyuncularının talepleri doğrultusunda, bu piyasalar elektronik platformlar vasıtasıyla hizmet veriyor. Tezgahüstü ticaret platformlarını işleten kuruluşlar, bu platformlar üzerinden alım/satım işlemleri yapmıyor, sadece piyasa katılımcılarının işlemlerine aracılık ediyor."

Volt OTC Lansmanı, 12 Haziran Çarşamba günü Ankara Mövenpick Hotel'de saat 17:30'da başlayacak.