1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Verimlilik proje bedeli limiti ve proje destek oranı arttırıldı

Verimlilik proje bedeli limiti ve proje destek oranı arttırıldı

Enerji Günlüğü – Verimlilik artırıcı projelerin desteklemeye tabi proje bedel limiti 5 milyon liraya; proje destek oranı ise %30’a yükseltildi. Verimlilik...

Verimlilik proje bedeli limiti ve proje destek oranı arttırıldı

Enerji Günlüğü – Verimlilik artırıcı projelerin desteklemeye tabi proje bedel limiti 5 milyon liraya; proje destek oranı ise %30’a yükseltildi. 

Verimlilik arttırıcı proje bedeli ve destek oranı ile enerji yoğunluğunun azaltılmasına yönelik gönüllü anlaşma destek bedeli ve enerji gideri oranı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınlandı. 

Karara göre enerji verimliliği uygulama projelerinde; endüstriyel işletmeler tarafından Genel Müdürlüğe sunulan ve Bakanlık tarafından onaylanan projesinde belirlenmiş bedelleri en fazla 5 milyon Türk Lirası olan uygulama projeleri bedelleri, en fazla yüzde 30’u oranında desteklenecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı Kararı ile proje bedeli limiti, en fazla beş katına kadar; destek oranı ise en fazla iki katına kadar artırılabilecek. Verimlilik proje bedeli limiti daha önce bir milyon lirayken, proje destek oranı da %20 olarak uygulanıyordu.

Aynı kararla, enerji yoğunluğunun azaltılmasına yönelik gönüllü anlaşma yapan kişi ve kuruluşlara uygulanacak desteklemeler de arttırıldı. 

Buna göre herhangi bir endüstriyel işletmesi için üç yıl içerisinde enerji yoğunluğunu ortalama olarak en az yüzde on oranında azaltmayı taahhüt ederek Genel Müdürlükle gönüllü anlaşma yapan ve taahhüdünü yerine getiren gerçek veya tüzel kişilerin ilgili endüstriyel işletmesinin, ödenek imkânları göz önüne alınmak ve bir milyon Türk Lirasını geçmemek kaydıyla, anlaşmanın yapıldığı yıla ait enerji giderinin yüzde 30’u karşılanacak. Bu durumdaki işletmelerin de daha önce; 200 bin lirayı aşmamak kaydıyla, enerji giderinin %20 kadarı karşılanıyordu.