1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Verimlilik hibrit sistemlerle artıyor

Verimlilik hibrit sistemlerle artıyor

Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) Yenilenebilir enerji alanında yapılan çalışmalarda, hibrit sistemlerin verimliliği yükselttiği ifade edildi.SOLAR TR2016...

Verimlilik hibrit sistemlerle  artıyor

Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) Yenilenebilir enerji alanında yapılan çalışmalarda, hibrit sistemlerin verimliliği yükselttiği ifade edildi.

SOLAR TR2016 Konferansı'nda “Güneş Temelli Hibrit Sistemler” başlıklı oturumda konuşan Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış, yaptığı sunumlarda hibrit sistemlerin önemine değindi. Kılkış, yenilenebilir enerji alanında yapılan çalışmalarda hibrit sistemlerin verimliliği yükselttiğini ifade etti.

Fotovoltaik sistemlerde optimizasyon algoritması oluşturmanın, tasarım dengesi sağlamanın gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Kılkış, “Örneğin, soğuk suyu ısıtırken soğuk su kulanmaya ihtiyaç duyuyoruz ancak bu nedenle ısı üretme verimimiz düşer. Ayrıca marjinal verimlilik açısından da, bazen ürettiği elektrik, çalışması için harcadığı elektriği karşılamaz. Bu açıdan opitimizasyon önem taşıyor. Bu noktada hibrit sistemlerin önemi ortaya çıkıyor. Yapılan uyguşamalarda çeşitli kombinasyonlarla daha değişik ve verimli sonuçlara ulaşılabilir” diye konuştu. 

MEVSİMSEL DEZAVANTAJLARI GİDERME ÇALIŞMALARI

Ardından ODTÜ’de yüksek lisans çalışmasını sürdüren Kübra Pehlivanoğlu, yaptığı sunumda fotovoltaik sistemlerin mevsimsel dezavantajlarını azaltmak için yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Hidrojen enerjisinin dünyada en çok bulunan molekül olması nedeniyle PV modülüyle birlikte kullanılabileceğini anlatan Pehlivanoğlu, bu şekilde oluşturulmuş birleştirilmiş yakıt hücreleri ile bir evin elektik ihtiyacını karşılamak üzerine yaptıkları deneyi anlattı. Ankara’da güneş ışığının en düşük olduğu aralık ayı (günde 2,3 saatlik güneşlenme süresi) verileriyle yapılan bir yıllık çalışmaya göre, söz konusu evin elektrik ihtiyacı fotovoltaik panel ve birleştirilmiş yakıt hücreleri olan hibrit sistemle karşılandı. Bu süreçte güneş ışığının olduğu zamanlarda fotovoltaik panellerden evin ihtiyacını karşılanırken, güneşin az olduğu zamanlarda birleştirilmiş yakıt hücrelerinden yararlanıldı. Bu süreçte yüzde 16,5 verimi olan toplam 26 panelle evin ihtiyacı yıl boyunca karşılanmış oldu. 

BİYOKÜTLEDE HİBRİT KULLANIM

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nde görev alan Pınar Büyük ise biyokütle enerjisinin hibrit kullanılması üzerine çalışmalarını anlattı. Hayvan atıkları, gıda atıkları gibi organik materyallerden üretilen biogaz üretimini güneş panelleriyle desteklediklerini anlatan Büyük, bir yıllık araştırma sonucunda karma sistemlerin daha yüksek verim sağladığını gördüklerini anlattı. Büyük şöyle devam etti: “Kış aylarında biogaz üretimi, verimi azalmaktadır. Bu nedenle diğer enerji kaynaklarıyla karma kullanılabilir. Örneğin, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları... Ege Üniversitesi Solar Enerji Enstitüsü’nde yaptığımız deneyde, biogaz üretimine panellerle, güneş enerjisi desteği sağladık. Üç ayrı çalışma yürüttük. Birinde termofilik, birinde mezofilik, üçüncüsünde ise ikisinin karma kullandığı bir çalışma yürüttük. Sonuçta 1 yılda en yüksek biogaz üretimi, termofilik ve mezofilik karma sistemde görüldü. Termofilik ve mezofilikte ayrı ayrı toplamda 5.76 metreküp üretim yapılırken, ikisinin karma kullanıldığı sistemde üretim bu rakamın iki katına çıktı.” 

Özgür GÖZLER – Enerji Günlüğü