1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Verimli ve çevreci OSB’ler Yeşil OSB sertifikası alacak

Verimli ve çevreci OSB’ler Yeşil OSB sertifikası alacak

Verimli çalışan ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan OSB’ler Yeşil OSB olarak sertifikalandırılacak.

Verimli ve çevreci OSB’ler Yeşil OSB sertifikası alacak

Enerji Günlüğü - Yeşil OSB kavramı Yönetmeliğe girdi. Verimli çalışan ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan OSB’ler Yeşil OSB olarak sertifikalandırılacak.  

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklik; enerji verimliliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan OSB’leri Yeşil OSB olarak sertifikalandırılacağını hükme bağlıyor. Düzenleme ayrıca elektrikli araç şarj istasyonu kurulacak olan OSB parsellerinde yapılaşma koşullarını da belirledi

YEŞİL OSB’LER YÖNETMELİKTE İLK KEZ TANIMLANDI

Kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan; çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından sertifikalandırılan OSB’ler, bundan böyle Yeşil OSB olarak adlandırılacak.

BAŞVURULAR MEYDİP ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Yeşil OSB sertifikası almak isteyen OSB’ler TSE’nin belirlediği ön koşulları sağladıktan ve belgelendirdikten sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ait Mekânsal Yönetim ve Dijitalleşme Projesi Sistemi (MEYDİP) üzerinden sertifika başvurusu yapabilecekler. 

YEŞİL OSB ÖN KRİTERLERİ

TSE Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ne dahil olmak isteyen kuruluşlar için ön koşullar ile performans kriterlerini tanımlamıştı. Buna göre Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi için hazırlanan ön kriterler aşağıdaki gibi bildiriliyor. 

  • OSB’de üretimde olan en az bir firmanın yer alması
  • OSB’deki atık sularının tümünün arıtılıyor olması
  • OSB’de enerji üretim kaynağı olarak kömür kullanımının olmaması
  • OSB’nin TSE tarafından TS EN ISO 14001 ve TS EN ISO 50001 standartlarından belgelendirilmiş olması. (Başka bir uygunluk değerlendirme kuruluşundan bu belgelere sahip olan OSB’lerin TSE’ye belge geçiş başvurusunun yapılmış olması yeterli sayılacak).
  • İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlikle ile ilgili konuları izlemek ve yönetmek için organizasyonel yapıda bir birim kurulması ve en az bir yetkin personel istihdam edilmesi.
  • OSB’nin en az temel seviye Sıfır Atık Belgesine sahip olması.

Performans kriterleri ise OSB Yönetimi, Ekonomik, Çevresel ve Sosyal Performans başlıkları olmak üzere 4 ana başlık altında değerlendirilecek. 

Ayrıca OSB’lerin her geçen yıl gelişmelerini ve iyileşmelerini sağlayabilmek için, kriterlerden gerekli yeterliliği sağlayarak Yeşil OSB olma unvanına hak kazanan OSB’lerin her yıl İyileştirme Raporu hazırlaması da gerekecek.

İlgili Haberler