Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Haziran’da devreye girecek Vadeli Elektrik Piyasası’nın (VEP) elektrik fiyatlarında belirsizliği ve maliyetleri azaltacağını söyledi.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Haziran 2021 tarihinde Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ve Yenilenebilir Enerji Kaynağı Garanti Sertifikası (YEK-G) sisteminin devreye gireceğini hatırlattı. Yılmaz, bu iki düzenlemenin enerji sektöründe yatırım ortamından piyasa işleyişine, pek çok alanda yeni gelişmelere yol açacağını ifade etti.
FİYATLARA GARANTİ
Sürekli ticaret yöntemine göre işleyecek Vadeli Elektrik Piyasası’nın (VEP) katılımcısına gelecekte yapmayı planladığı ticaretin hacmini bizzat kendisi tarafından belirleme imkanını sunacağını kaydeden Yılmaz şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu çerçevede Alışveriş Merkezleri ve Organize Sanayi Bölgeleri ile büyük ölçekli elektrik tüketicisi konumundaki çimento ve demir çelik fabrikaları gibi sanayi işletmeleri gelecek dönemlerde ihtiyaç duyacakları elektriği bugünden alarak fiyat değişimlerinden kendilerini koruyacak. Elektrik üreticileri de gelecek üç ay, altı ay ya da bir yıl gibi zaman dilimlerinde üretecekleri elektriği daha bugünden satarak piyasadaki fiyat düşüşü riskine karşı kendi gelirini garanti altına alacak.”
EPİAŞ GARANTÖR ROLÜNDE
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu süreçte Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi EPİAŞ’ın da garantör rolü üstleneceğini belirterek “Vadeli Elektrik Piyasası’nda herhangi bir oyuncunun yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde EPİAŞ alıcıya karşı satıcı, satıcıya karşı da alıcı rolünü üstlenerek bu yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlayacak” dedi.
YEK-G İLE YATIRIM İMKANI
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımları alanında büyük bir atılım içerisinde olduğunu belirterek “Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimimizdeki payının artması, enerjide dışa bağımlılığın ve cari açığın azalması anlamına geliyor. 1 Haziran’da EPİAŞ tarafından devreye alınacak YEK-G sistemi ile bu alanda büyük bir dönüşüm başlayacak” diye konuştu.
YEK-G sisteminin tüketicileri kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini kanıtlama imkanı tanıyacağını anlatan Yılmaz şöyle dedi:
“Tasarlanan sistem ile yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen her megavatsaat elektrik sertifikalandırılacak. EPİAŞ, oluşturacağı piyasa üzerinden talep eden üreticiler adına elektronik YEK-G belgesi düzenleyecek ve piyasada bu belgelerin ticareti yapılarak fiyatlar serbestçe belirlenebilecek.”
EPİAŞ'ın kuracağı piyasanın arz tarafında lisans sahibi yenilenebilir enerji santralleri yer alırken, talep tarafında elektrik tedarikçileri olacak. Elektrik tedarikçileri YEK-G sertifikalarını organize piyasadan veya ikili anlaşmalar yoluyla alabilecek. Bu piyasa sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten yatırımcılar için yeni bir ürün ve gelir kalemi oluşturulacak.
ENERJİ TİCARET MERKEZİ YOLUNDA
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Haziran’da devreye girecek VEP ile YEK-G sisteminin elektrik piyasasında çok şeyi değiştireceğini söyledi. Yılmaz, “Bu iki adım sayesinde, Türkiye enerji ticaret merkezi olma yolunda önemli bir eşiği aşmış olacak. Gerek VEP gerek YEK-G Sistemi 20’nci yılını kutlayan EPDK’mızın gurur vesikası niteliğinde” ifadelerini kullandı.
İHRACATÇIYA YENİ KOZ
YEK-G sistemi ile Türkiye’nin her türlü mal ve hizmetin daha çevre dostu bir altyapıyla üretilmesini sağlayacağını ifade eden EPDK Başkanı Yılmaz şöyle dedi:
“İhracatçılarımız üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kullandıklarını şeffaf bir şekilde kanıtlayabilecek. Sistem Avrupa Birliği’nin de gündeminde bulunan karbon sınır vergileri açısından da ihracatçılarımızın elini güçlendirecek. Ayrıca bu piyasa sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten yatırımcılar için ilave bir gelir kalemi oluşacak ve yenilenebilir enerjiye yatırım çok daha cazip hale gelecek.”