1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna krizinde taraflar bugün de masada!

Ukrayna krizinde taraflar bugün de masada!

Enerji Günlüğü - Rusya, Ukrayna ve Avrupa Komisyonu doğalgaz anlaşmazlığını çözmek için bugün yeniden bir araya geliyor.Çarşamba günü gerçekleştirilen...

Ukrayna krizinde taraflar bugün de masada!

Enerji Günlüğü - Rusya, Ukrayna ve Avrupa Komisyonu doğalgaz anlaşmazlığını çözmek için bugün yeniden bir araya geliyor.

Çarşamba günü gerçekleştirilen üçlü görüşmenin bir sonuca ulaşmamasının ardından Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve Rusya bugün yeniden bir araya gelerek doğalgaz sorununa çözüm arayacak.

Bugünkü üçlü görüşmelerde Moskova’nın fiyat değişikliği ve Ukrayna’dan talep ettiği ön ödemeli doğalgaz arzı konularını ele alması beklenirken, Kiev’in doğalgaz fiyatlarının yeniden ele alınması sonrası 3.5 milyar dolarlık borcunun bir kısmını ödeme konusunu gündeme getirmesi bekleniyor.

Görüşmelerde arabuluculuk yapan Brüksel ödeme konusunda aşamalı bir ödeme prosedürü öneriyor. Buna göre Ukrayna borcunun 2 milyar dolarlık kısmını Mayıs sonuna kadar ödeyebilir, ardından da Haziran’ın 7’sine kadar da 500 milyon dolar daha ödeyebilir.

Gazprom Başkanı Alexey Miller’e göre Ukrayna’nın doğalgaz borcu yakında 5.2 milyar dolara ulaşacak. Öte yandan Ukrayna da Rusya’nın Kırım ilhakı nedeniyle kendisine yaklaşık 1 milyar dolar değerinde doğalgaz borcu olduğunu iddia ediyor.

Avrupa Komisyonu ise önümüzdeki yıl Ukrayna’ya 11 milyar Euro’luk yardım paketini desteklediğini açıkladı. Avrupa’nın bu destekle öncelikle Ukrayna Doğalgaz Transit Sistemi ve gaz akışını Slovakya aracılığıyla modernizasyonuna öncelik verecek.