1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ücretsiz doğalgazda dağıtıcıya ödenen fazlalık geri alınacak

Ücretsiz doğalgazda dağıtıcıya ödenen fazlalık geri alınacak

Sona eren ücretsiz doğalgaz uygulamasında, BOTAŞ’ın bildirdiği tüketim, dağıtım şirketine yapılan ödemeye esas tüketimden düşükse; fazla ödeme tutarı son faturadan mahsup edilecek.

Ücretsiz doğalgazda dağıtıcıya ödenen fazlalık geri alınacak

Enerji Günlüğü - Sona eren ücretsiz doğalgaz uygulamasında, BOTAŞ bildirimindeki tüketim, dağıtım şirketine yapılan ödemeye esas tüketimden düşük olursa; fazla ödeme tutarı son faturadan mahsup edilecek veya defaten geri alınacak.

Doğalgaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Bilindiği gibi 144 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin, 24 Nisan 2023 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) 31 Mayıs 2023 (bu tarih dahil) tarihine kadarki ilk fatura tahakkukları ile aynı abone gruplarına mensup abonelerin 01 Mayıs 2024 tarihine kadar tahakkuk edecek her bir faturasındaki 25Sm3’e kadarki doğalgaz tüketimleri ve bu tüketim miktarına tekabül eden diğer tutarların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından karşılanmasına karar verilmiş; uygulama 01 Mayıs 2024 itibarıyla sona ermişti. 

Usul ve Esaslara eklenen Geçici 2’nci Madde uyarınca; Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğalgaz tüketim miktarına ilişkin Bakanlığa yapacağı bildirimleri, en geç 31 Temmuz 2024 tarihine kadar tamamlayacak. 

Ayrıca BOTAŞ’ın nihai bildirimine konu olan toplam doğalgaz tüketim miktarı, dağıtım şirketine yapılan ödemeye esas toplam tüketim miktarından düşük olursa; fazla ödeme tutarı, ilgili şirketin son ay faturasından mahsup edilecek ya da defaten geri alınacak. 

Fazla ödeme tutarı, tüketim miktarları arasındaki farkın son aya ilişkin faturada belirtilen sistem kullanım bedeli ile çarpılmasıyla bulunuyor.

İlgili Haberler