1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. Türkiye’nin nükleer enerji hedeflerine yabancı engeli
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Türkiye’nin nükleer enerji hedeflerine yabancı engeli

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), 1. ünite türbin holü  için hayati önemdeki ekipmanları almaya başladı. Bu ekipmanlar arasında, General Electric (GE) Power tarafından Fransa’da üretilen Arabelle buhar türbinine ait yüksek ve orta basınç türbin rotoru da bulunuyor. 107 ton ağırlığında ve 12 metre uzunluğundaki bu rotor, 16 aylık bir üretim sürecinin ardından planlanandan dört ay önce teslim edildi.
Bu tür uluslararası işbirlikleri, nükleer enerjinin gelişiminde küresel dayanışmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Akkuyu NGS, Rusya’nın Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’a ait. GE Steam Power ve AAEM Turbine Technology LLC, AtomEnergoMash JSC (AEM) ile GE’nin ortak girişimi olarak Ekim 2017’de Akkuyu’nun türbin adasına yönelik ekipman ve sistemlerin tasarımı ve tedariki için bir anlaşma imzaladı.

Ancak Ukrayna’nın işgali sonrası Rusya’ya uygulanan uluslararası yaptırımlar, Akkuyu projesini de zorluyor. Almanya ve Siemens, Akkuyu için kritik bileşenlerin tedarikini reddetti. Bu reddin yalnızca sözleşmesel bir mesele olmadığı, Türkiye’nin nükleer enerji hedeflerine yönelik kasıtlı bir engelleme olduğu düşünülüyor. Bu nedenle Siemens ve ortaklarına yönelik yaptırımların uygulanması ve gecikmeler nedeniyle tazminat talepleri gündeme geliyor.

Türkiye Enerji Bakanı da bu sorunları Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Konferansı’nda dile getirerek, nükleer sektör üzerindeki ticaret ve finansal kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. Rosatom’a uygulanan yaptırımlar ve Akkuyu projesine etkileri, Türkiye’nin nükleer enerji gelişiminde karşılaştığı jeopolitik zorlukları gözler önüne seriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar