1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin iklim hedefi, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı önceliklendirmeli

Türkiye’nin iklim hedefi, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı önceliklendirmeli

Türkiye’nin de içinde yer aldığı dünyanın en büyük 20 fosil yakıt üreticisi ülke, küresel kömür üretiminin %93'ünü, petrolün %80'ini ve gazın %77'sini gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin iklim hedefi, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı önceliklendirmeli

Enerji Günlüğü - Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD), hükümetleri Ulusal Katkı Beyanları’nda "fosil yakıtlardan uzaklaşma" yol haritasını belirlemeye çağırıyor. 2025'te tamamlanması gereken ulusal iklim planlarının bir sonraki turunun küresel envanter sonuçlarını yansıtması gerekiyor.

Almanya'nın Bonn kentinde ara dönem iklim görüşmeleri sona ererken, Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (International Institute for sustainable Development, IISD), dünyanın en büyük 20 fosil yakıt üreticisi ülkesinin (FF20) en son Ulusal Katkı Beyanları (NDC’leri) üzerine derinlemesine bir analiz yaptı. Türkiye’nin de içinde yer aldığı bu ülkeler (Cezayir, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, Kuveyt, Norveç, Polonya, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD), küresel kömür üretiminin %93'ünü, petrolün %80'ini ve gazın %77'sini gerçekleştiriyor.  

TÜRKİYE NDC’DE FOSİL YAKIT ÜRETİMİNDEN HİÇ BAHSETMİYOR

Fosil yakıt üretiminde ülkeler arasındaki uçuruma dikkat çeken rapora göre, FF20'nin üçte biri (yedi ülkenin) NDC'lerinde fosil yakıt üretiminden hiç bahsetmezken, altısı üretimi sürdürmeyi hatta arttırmayı planlıyor. Altısı üretimi sürdürme ya da arttırma niyetini belirtti. Sadece bir tanesi, kömür üreticileri Almanya ve Polonya'yı temsil eden AB, üretimi azaltmaya yönelik bir yoldan bahsetti. 

Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı’nda, emisyon azaltım hedefleri, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya hiç değinmeden, sadece verimlilik ve yenilenebilir yatırımlarından bahsediyor. Aksine, güncellenmiş ulusal Katkı Beyanı’nda referans olarak verilen, enerji sektörü için birincil kılavuz politika belgelerinden Türkiye ulusal Enerji Planı’nda kömür yatırımlarının artırılması hedefleniyor.

“TÜRKİYE YENİ FOSİL YAKIT PROJELERİNDEN HEMEN VAZGEÇMELİ”

Türkiye’nin iklim hedefi ve fosil yakıt politikalarına dair değerlendirmelerde bulunan Avrupa İklim Eylem Ağı, Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, “Fosil yakıtlardan kurtulmayı öngörmeyen Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı, iklim hedefinden ziyade göstermelik bir hamle niteliğinde. 2053 net sıfır emisyon vizyonunu başarmak isteyen bir Türkiye için fosil yakıtların tüketimini sıfırlayan bir iklim hedefine ve buna uyumlu uygulamalara ihtiyacımız var. Türkiye, 2053 net sıfır vizyonunu tehlikeye atmamak için Afşin-A Termik Santralini yeni ünitelerle büyütme ya da Muğla’nın Milas ilçesindeki Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerinin ömrünü uzatacak yeni kömür ocakları gibi yeni fosil projelerinden hemen vazgeçmeli” dedi.