1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin İklim Anlaşması’nı onaylaması için imza kampanyası

Türkiye’nin İklim Anlaşması’nı onaylaması için imza kampanyası

37 sivil toplum kuruluşu, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması için TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyası başlattı.

Türkiye’nin İklim Anlaşması’nı onaylaması için imza kampanyası

Enerji Günlüğü - 37 sivil toplum kuruluşu, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması için TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyası başlattı.

Küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı ve daha fazla çaba sarf ederek 1,5 derecede sınırlamayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması için sivil toplum kuruluşları TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyası başlattı. Paris Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülke imza attı, bunların 191’i anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladı. Türkiye ise anlaşmaya taraf olmayan altı ülkeden biri. 

Türkiye’nin, süreci tamamlayarak anlaşmaya taraf olması için de söz konusu anlaşmanın TBMM’de onaylanması gerekiyor. Onaylama sürecini tamamlamayan ülkeler Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi.

Paris Anlaşması, her geçen gün etkisini daha fazla hissettiğimiz iklim krizini durdurmayı, dünyanın ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı iki derecenin olabildiğince altında tutmayı ve daha fazla çaba sarf ederek 1,5 derecede sınırlandırmayı amaçlıyor.

Anlaşma’ya taraf ülkeler, “ulusal katkı beyanı” adı verilen ve ülkelerin kendi şartları doğrultusunda hazırladığı bir plan çerçevesinde iklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarını nasıl sınırlayacaklarını ya da azaltacaklarını belirtiyor. Paris Anlaşması, ülkelere bir azaltım hedefi koymazken, taraf ülkelerin kendi iradeleriyle belirlediği ulusal katkı beyanlarının küresel ısınmayı iki derecenin altında kalacak şekilde iyileştirilmesi için müzakere edilmesini öngörüyor. Gelişen ülkelere ise gelişmiş ülkelerce teknolojik ve mali destek sağlaması isteniyor.