1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye’nin enerji dönüşümü yol haritası açıklandı

Türkiye’nin enerji dönüşümü yol haritası açıklandı

Türkiye’nin enerji dönüşümü için 2035'e kadar 90 bin MW’lık yeni yenilebilir gücü, yeni bir iletim şebekesi ve yeni bir altyapıya yaklaşık 108 milyar dolarlık yatırım ve reform süreci başlatılıyor.

Türkiye’nin enerji dönüşümü yol haritası açıklandı

Enerji Günlüğü -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü konularını içeren Türkiye'nin 2035 yol haritasını açıkladı.

İstanbul Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen 'Enerji Dönüşümü- Yenilenebilir Enerji 2035' tanıtım toplantısında Bayraktar, 11 yılı kapsayan dönemde Türkiye'nin enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerji vizyonunu paylaştı.

Yeni yol haritasına göre Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün önümüzdeki 11 yılda 4 kat arttırılarak 120 bin MW’a çıkarılması hedefleniyor. Bunun için de 80 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor. 

“YAKLAŞIK 108 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM VE REFORM SÜRECİ BAŞLATIYORUZ”

Bayraktar yaptığı açıklamada, “90 bin MW’lık yeni yenilebilir gücü, yeni bir iletim şebekesi, yeni bir altyapı, yaklaşık 108 milyar dolarlık yeni bir yatırım ve reform sürecini başlatmış olacağız. Bu önemli hedefler için hep birlikte bir seferberlik bilinci içinde çalışmamız gerekiyor. Elbette ki politika yapıcılar, yatırımcılar, finansal kuruluşlar, uluslararası finansal kuruluşlar, ulusal kurumlar, tedarikçilerimiz, herkes üzerine düşeni yerine getirdiğinde Türkiye inanıyorum ki bu hedefleri başarıyla yakalayacaktır. Elbette ki ihtiyaç duyacağımız en önemli hususlardan birisi insan kaynağı” dedi. 

yeni-yeka-modeli.jpeg

YENİ YEKA İHALELERİ 

Ayrıca, yeni YEKA ihale takvimleri ile ilgili de bilgi paylaşan Bayraktar, rüzgar enerjisi için yarışma ilan tarihinin 28 Ekim 2024 olduğunu ve yarışmanın da 28 Ocak 2025 tarihinde yapılacağını kaydetti. 

Güneş enerji santralleri için ise 4 Kasım 2024 tarihinde ilan edilecek YEKA yarışmaları 4 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler