Enerji Günlüğü - Türkiye’deki 17 bankanın 10’u kömüre “hayır” derken, 11'i net sıfır hedefine uygun olarak hareket edeceğini taahhüt etti.
350.org geçtiğimiz yıl ilkini hazırladıkları Türkiye’deki Bankaların İklim Karnesi raporunu güncelledi. Türkiye’deki 17 bankanın iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımları mercek altına alan rapora göre, Türkiye’deki bankaların sürdürülebilirlik süreçlerine yaklaşımlarını geliştirdiğini söylemek mümkün olmakla birlikte; raporda yer alan özel ticari bankalar, kamu bankaları ve yatırım bankaların iklim kriziyle mücadele ve yenilenebilir enerjiye geçişi destekleme konusunda farklı düzeylerde kararlılık sergilediği görülüyor. Son raporlama döneminden bu yana 2 banka daha (TEB ve Şekerbank) yeni kömür projelerini finanse etmeyeceğini açıklamış ve böylece raporda yer alan 17 bankadan 10’u kömüre hayır dedi.
11 BANKA NET SIFIR HEDEFİNE UYGUN HAREKET EDECEK
Öte yandan, henüz kömür karşıtı net bir duruş açıklamayan bankalarda bile bu konuya daha titiz yaklaşılması gerektiği bankaların politika ve prosedürlerine yansımakta. Daha da olumlusu ise, 3 bankanın (Garanti BBVA, QNB Finansbank ve TEB) 2030-2040 arasındaki dönemde mevcut kömür portföylerini terk edeceklerini açıklamaları oldu. Sadece yeni yatırımların finanse edilmeyeceği değil, mevcut yatırımların da tasfiye edileceği gerçeği oldukça umut verici ve sektördeki diğer oyuncular için yol gösterici nitelikte. Bu kararla birlikte yatırımların temiz yatırımlara, özellikle de yenilenebilir enerjiye kayacak olması da ayrıca umut verici. 2 bankanın daha (Vakıfbank ve TSKB) 2050'ye kadar portföylerini net sıfır salım hedefine uygun hale getireceğini açıklaması ve TEB'in de net sıfır salım taahhüdü konusunda ana hissedarı BNP Paribas ile uyum içinde hareket ettiğini belirtmesi ise diğer olumlu haberler arasında. Böylece rapora konu olan 17 bankadan 11’inin net sıfır hedefine uygun olarak hareket edeceğini taahhüt etmekte.
"ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DEĞİŞİMİ HIZLANACAK"
İklim için 350 Derneği Kampanya Sorumlusu Efe Baysal, “Kampanyamızın temel hedeflerinden ilki, bankaların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacaklarını duyurmalarıdır” dedi. Baysal sözlerine şöyle devam etti: “Var olan fosil yakıt yatırımlarının sonlandırılması ve sıfır salım için hedef tarihleri ilan etmeleri de; iklim krizinin temel nedenlerinden olan fosil yakıtlardan çıkış için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Elbette daha yaşanabilir bir dünya için fosil yakıtlardan çıkışı yenilenebilir enerjiye geçiş izlemelidir. Bankaların, yenilenebilir enerji projelerine yatırımları çözüme büyük katkılar sağlayacak, enerji sektörünün değişimini hızlandıracaktır.”