1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’de şirketlerin yüzde 97’si iklim değişikliği riski tanımladı

Türkiye’de şirketlerin yüzde 97’si iklim değişikliği riski tanımladı

CDP İklim Değişikliği & Su Programı 2021 Türkiye Sonuçları ve CDP Liderleri açıklandı. CDP Global Su A listesine bu yıl Türkiye’den Eti Soda, Kordsa Teknik Tekstil ve Tekfen Holding girdi. 

Türkiye’de şirketlerin yüzde 97’si iklim değişikliği riski tanımladı

Enerji Günlüğü - 2021 yılında Türkiye’de raporlama yapan şirketlerin %97’sinin iklim değişikliğine bağlı risk tanımladığı kaydedildi.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2010 yılından bu yana Türkiye çalışmalarını üstlendiği Çevre raporlama platformu CDP’nin 2021 yılı Türkiye sonuçları ve lider şirketler, 19 Nisan’da yapılan “CDP Türkiye 12. İklim Değişikliği Sanal Konferansı ve Ödül Töreni” ile kamuoyuna açıklandı. CDP kapsamında olan 117 ülke arasında Türkiye,  iklim değişikliği ve su güvenliği konusunda şirketlerin en kapsamlı açıklamalar yaptığı en şeffaf 20 ülke arasında yer alırken, CDP Global Su A listesine bu yıl Türkiye’den 3 şirket girdi. 

ÖDÜL ALAN ŞİRKETLER

Su programı kapsamda Eti Soda, Kordsa Teknik Tekstil ve Tekfen Holding CDP Global A listesine girdi. Bunun yanında Arçelik, Brisa Bridgestone, Kordsa Teknik Tekstil, Tekfen Holding ve Eti Soda CDP İklim Değişikliği programında Türkiye Liderleri arasında yer aldı. CDP Su programında ise Aksa Akrilik Kimya, Arçelik ve Aselsan, Brisa Bridgestone, Coca-Cola, Yapı ve Kredi Bankası Türkiye Liderleri olmaya hak kazandı. 

Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi kategorisinde ise A notunu alarak dünya liderler sıralamasında yer alan şirketler; Arçelik, Brisa Bridgestone, Coca-Cola, Ekol Lojistik, Ekoten Tekstil, Eti Soda, Korsa Teknik Tekstil ve Osmangazi Elektrik Dağıtım oldu.

ŞİRKETLERİN %97’Sİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI RİSK TANIMLADI

CDP İklim Değişikliği & Su Programı 2021 Türkiye Raporu’nun sonuçlarını paylaşan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu CDP Türkiye Projeler Yöneticisi İdil Zeynep Dağdemir, Türkiye’de CDP İklim Değişikliği Programı ile Su Programı’na yanıt veren şirketlerin sayısının 2021’de de artışını sürdürdüğünü belirtti. Şirket faaliyetlerini doğrudan etkileyen iklim değişikliği ile ilgili risklerin oranının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Dağdemir, 2021’de Türkiye’de raporlama yapan şirketlerin %97’sinin iklim değişikliğine bağlı risk tanımladığını ifade etti. 

Şirketler için düşük karbonlu ekonomiye geçişte doğan fırsatların tanımlanmasının en az riskler kadar önemli olduğunu vurgulayan Dağdemir, “Şirketlerin ezici çoğunluğu artık emisyon hedefleri belirliyor. 2021’de en az bir emisyon azaltım hedefi belirleyen şirketlerin oranı %91. Emisyon yoğunluğu hedefleri hakkında ayrıntılı bilgi veren ve bu hedeflerdeki ilerlemeyi açıklayan şirketlerin oranı %11'den %23'e yükseldi” dedi. 

ŞİRKETLERİN SADECE %27’Sİ SUYUN ZARAR VERİCİ ETKİSİNİ RAPORLADI

Şirketlerin suyla ilgili risk değerlendirmeleri konusunda da açıklamada bulunan Dağdemir, “Türkiye'de raporlama yapan şirketlerin %98'i suyla ilgili risk değerlendirmesi yaptığını raporlamasına rağmen, şirketlerin yalnızca %27'si suyun operasyonları üzerinde zarar verici etkileri olduğunu raporladı. Bu rakamın bu kadar düşük olması, şirketlerin risk değerlendirmelerinde su güvenliğini tüm yönleriyle ele alamadığını gösteriyor” ifadesini kullandı.