1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye’de kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor

Türkiye’de kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor

Aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeğin aldıkları maaşlar arasındaki farkın yüzde 20,1 olduğu Türkiye, OECD ülkeleri arasında cinsiyet arası maaş farkı en yüksek dördüncü ülke konumunda. 

Türkiye’de kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor

Enerji Günlüğü - Aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeğin aldıkları maaşlar arasındaki farkın yüzde 20,1 olduğu Türkiye, OECD ülkeleri arasında cinsiyet arası maaş farkı en yüksek dördüncü ülke konumunda. 

Energy Future Initiative Kurucusu & ABD Enerji Bakanı Eski Baş Danışmanı Melanie Kenderdine, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) ve Hello Tomorrow Türkiye işbirliğiyle düzenlenen “Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler” konulu Uluslararası Konferans’ta “Kadınların Enerji Sektöründeki Yerini Neden Yükseltmeliyiz” başlıklı bir sunum yaptı. Aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeğin aldıkları maaşlar arasındaki farka da dikkat çeken, Melanie Kenderdine, OECD ülkeleri arasında cinsiyet arası maaş farklılıklarında Türkiye’nin yüzde 20,1 oranla dördüncü sırada yer aldığını söyledi. 

Sunuma göre,  Güney Kore %36.6 farkla birinci sırada yer alırken, onu yüzde 26,6 ile Japonya, yüzde 20,5 ile Hollanda izledi. Cinsiyet arası maaş farkının en düşük olduğu OECD ülkesi ise yüzde 5,6 ile Yeni Zellanda. 

ENERJİDE LİDER KADIN ORANI SADECE YÜZDE 17

Sözlerine Amerika’da daha çok kısa bir süre önce kadınların eşleri ya da babalarının imzası olmadan kredi kartı kullanamadıklarını söylediğinde kadınların şok geçirdiklerini belirterek başlayan Kenderdine, Kadınlara yemek yapma, bulaşık yıkama gibi görevler yüklendiği için kadınların enerji yoksulluğundan en fazla etkilenen kesim olduğunu vurguladı. 

Kenderdine, enerji kurumları kategorisinde ise sadece yüzde 17 kadın lider bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu oran otomotiv, ulaşım, endüstriyel üretim ve altyapıda daha düşük. Halbuki istatistiklere göre kadınların daha fazla liderlik pozisyonunda çalıştığı şirketlerde daha iyi finansal performans sağlanıyor” diye konuştu.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul