Enerji Günlüğü - Türkiye’de yılın ilk dört ayında yaklaşık 995 MW ilave enerji yatırımı gerçekleştirildi. Bunun %79’unu ise yerli kömür ve doğalgaz yakıtlı termik santralleri oluşturdu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün enerji yatırımları kesin olmayan verilerine göre, Türkiye’de 2019 yılının ilk dört ayında toplam 994,61 MW’lık 31 adet enerji yatırımı yapıldı. Bu yatırımların yüzde 79.08’ini yerli kömür ve doğalgaz yakıtlı termik santral yatırımları, yüzde 11.21’ini HES’ler, yüzde 7.70’ini RES’ler ve yüzde 2.01’ini de biyokütle, atık ısı ve jeotermal yatırımları oluşturdu. Yılın ilk dört ayında hiç bir güneş enerjisi yatırımının olmaması ise dikkat çekti.
EN BÜYÜK YATIRIM 532 MW’LIK ALİAĞA DGKÇS
Yılın ilk dört ayında gerçekleştirilen enerji yatırımlarının en büyüğü 532 MW kapasiteli Aliağa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali (DGKÇS) oldu. İzmir’deki santral Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İhtisal Endüstrisi A.Ş. tarafından kuruldu. Kolin Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Hidro-Gen A.Ş. tarafından Manisa İli Soma İlçesi sınırlarında yerli linyit yakıtlı Soma Kolin Termik Santrali’nde 200 MW ve 55 MW’lık ilave kapasite yatırımları takip eden diğer büyük enerji yatırımları oldu.
YENİLENEBİLİRDE EN ÇOK HES VE RES YATIRIMI YAPILDI
Yılın ilk dört ayında toplam 76,6 MW’lık 14 adet Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı yapılırken, 111,5 MW’lık 11 adet Hidroelektrik Santrali yatırımı yapıldı. 1 adet 20 MW’lık jeotermal (Türkerler JES 3), bir adet de biyokütle santrali (Arel Enerji Manavgat Biyokütle Santrali) yatırımı gerçekleştirildi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü