1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye'de çip üretim tesisi kurulacak

Türkiye'de çip üretim tesisi kurulacak

Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu çiplerin yerli üretimi için yılın ikinci yarısında tesis kurulumuna başlanacak.

Türkiye'de çip üretim tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, yerli ve milli cip üretim tesisi kurulacağını açıkladı. 

Kacır, “Temelini yılın ikinci yarısında atacağımız yeni çip üretim tesisimizle, çip tasarım ve üretiminde önce 110 nanometre, ardından da 65 nanometre teknolojisine geçiş yapacağız. Başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve millî olarak üreteceğiz” dedi. 

Kacır ayrıca Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’yle 175 milyon dolarlık bir finansmanı sanayicilerin yeşil dönüşüm odaklı, Ar-Ge ve teknoloji projelerine tahsis ettiklerini de kaydetti. 

6 BİN 231 PROJEYE DESTEK 

Akademi ve Kamu Ar-Ge desteği kapsamında son 1 yılda 6 bin 231 projeye 6 milyar TL destek sağladıklarını belirten Kacır, “Eklemeli imalat, yerli ilaç ve aşı, sürdürülebilir tarım, elektrikli araç, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, kuantum gibi stratejik alanlarda kurduğumuz yüksek teknoloji platformlarıyla Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesine öncelik tanıdık” ifadesini kullandı.