1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye ve Özbekistan enerji borsaları iş birliği yapacak

Türkiye ve Özbekistan enerji borsaları iş birliği yapacak

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), Özbekistan Cumhuriyeti Enerji Piyasası Geliştirme ve Düzenleme Kurumu (EMDRA) ile işbirliği yapacak.

Türkiye ve Özbekistan enerji borsaları iş birliği yapacak

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Enerji Borsası Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), Türkiye ve Özbekistan enerji piyasalarının geliştirilmesi konusundaki ortak taahhütleri kapsamında EPİAŞ ve Özbekistan Cumhuriyeti Enerji Piyasası Geliştirme ve Düzenleme Kurumu (EMDRA) arasında Özbekistan'da mutabakat belgesi imzalandığını açıkladı.

“DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ”

Açıklamada görüşlerine yer verilen EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas, 'Türkiye'nin Enerji Borsası' olarak, Özbekistan'da enerji piyasalarının geliştirilmesi ve işletilmesine yönelik deneyimlerini paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti.

Organize toptan elektrik piyasalarına geçişin, ülkelerin elektrik piyasasında rekabeti ve yatırımları desteklemek için kullanılan önemli bir araç olduğunu belirten Arvas, “Orta Asya bölgesinde örnek teşkil edecek, iyi işleyen bir elektrik piyasasının geliştirilmesine ve uygulanmasına destek olma hususunda da kararlıyız. EMDRA ile bu yeni işbirliğinin Özbekistan'da etkin ve verimli bir elektrik piyasası kurulması yönündeki ortak hedefimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“KARŞILIKLI FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNMAK DA ÇOK ÖNEMLİ”

EMDRA Direktörü Khodjayev Sherzod Khikmatullaevich ise iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, “İşbirliği, Özbekistan'da enerji piyasalarının gelişimi için yasal temelin oluşturulmasında Türkiye'nin deneyimini öğrenme fırsatı sağlarken, enerji piyasalarında kullanılan yenilikçi çözümler hakkında konunun uzmanları ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak da çok önemli olacak” değerlendirmesinde bulundu.