Enerji Günlüğü - 5 yıl önce Türkiye ve Danimarka arasında imzalanan enerji işbirliği anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşma gereği iki ülke, petrol ve doğalgaz kaynaklarının çıkarılması ve yenilenebilir enerji alanlarında güçlerini birleştirecek.
Türkiye, Danimarka hükümetiyle birlikte, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve sürdürülebilir çevrenin devamı için önemli bir adım attı. Bakanlar Kurulu, 6 Ağustos 2008’de Türkiye ve Danimarka arasında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Danimarka Krallığı Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"nı onayladı. Anlaşma, iki ülke arasında yenilenebilir enerji, enerji güvenliği ve atık yönetimi gibi konuları kapsıyor. Anlaşmayla ayrıca, petrol ve doğalgaz kaynaklarının çıkarılması konusunda da ortaklık yapılması planlanıyor.
İKİ ÜLKE BİRLİKTE PETROL VE DOĞALGAZ ÇIKARACAK!
Mutabakat zaptı gereğince Türkiye ve Danimarka, petrol ve doğalgaz kaynaklarının çıkarılması çalışmalarının geliştirilmesi ve artırılması konusunda işbirliği yapacak. Anlaşma ayrıca, Türk ve Danimarkalı şirketler arasında ortaklık kurulmasını da öngörüyor. Mutabakat zaptı çerçevesinde enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve artırılması konusunda, konutlara ilişkin enerji verimliliği, sanayide proses enerjisinin üretimi ve kullanımına ilişkin enerji verimliliği, taşımada enerji verimliliği, çeşitli enerji kaynaklarının uygun ve verimli enerji sistemlerine bağlantısı gibi maddeler yer alıyor. Mutabakat zaptında öne çıkan bir diğer önemli konu ise yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi ve artırılması. Anlaşma, elektrik üretimi için biomass kullanımı, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, atıkların enerji için kullanılması ve yenilenebilir enerji sektörünün planlanmasını içeriyor.
İki ülke arasındaki işbirliği, bilgi ve belge değişimi, uzmanlar, bursiyerler ve heyetlerin birbirini ziyareti, uzmanlar, biliminsanları, özel şirketler ve diğer temsilcilerin katılımıyla seminerler, çalıştaylar ve toplantılar düzenlenmesi gibi yollarla sağlanacak. Mutabakat zaptı, önümüzdeki 5 yıl boyunca geçerli olacak.
(Burak GÜNER)