1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye ve Bulgaristan enerji ilişkileri değerlendirildi

Türkiye ve Bulgaristan enerji ilişkileri değerlendirildi

Türkiye ve Bulgaristan arasındaki doğal gaz ve elektrik ticareti ile Avrupa’nın enerji arz güvenliğini destekleyen enterkonneksiyon hatlarının geliştirilmesi konuları değerlendirildi.

Türkiye ve Bulgaristan enerji ilişkileri değerlendirildi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul’da Bulgaristan Enerji Bakanı Vladimir Malinov ile bir araya geldi. 

Bayraktar yaptığı açıklamada, “Görüşmede ülkelerimiz arasındaki doğal gaz ve elektrik ticareti ile Avrupa’nın enerji arz güvenliğini destekleyen enterkonneksiyon hatlarının geliştirilmesi üzerine değerlendirmelerde bulunduk” ifadesini kullandı.

BOTAŞ’TAN DOĞAL GAZ ANLAŞMASI İHLALİ İÇİN MEKTUP

Öte yandan Botaş’ın Bulgaristan kamu doğal gaz şirketi Bulgargaz’ın tartışmalı gaz anlaşmasının şartlarını gözden geçirme talebini reddettiği ve Bulgar tarafının 13 yıllık anlaşmanın şartları kapsamında milyarlarca dolarlık ödeme yapmaması halinde bunun 'ciddi' sonuçlar doğuracağı konusunda uyardığı kaydedildi. BOTAŞ'ın Bulgargaz'a gönderdiği ve ICIS tarafından görülen bir mektupta Botaş, Bulgargaz'ın değişen piyasa koşullarına göre sözleşme şartlarını gözden geçirme talebinin haklı olmadığını belirtti.

Bulgargaz, kapasite rezervasyonu yapmasını ve bu kapasite kullanılsın veya kullanılmasın BOTAŞ'a 2 milyar doların üzerinde ödeme yapmasını öngören anlaşmayı yeniden müzakere etmesi için Bulgar parlamentosunun baskısı altında. Anlaşmayla ilgili soruşturma yürüten milletvekilleri, anlaşmanın şirketin mali istikrarını etkileyebileceğinden endişe ediyor.