1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye rüzgar hedeflerine kendi teknolojisiyle ulaşacak 

Türkiye rüzgar hedeflerine kendi teknolojisiyle ulaşacak 

Rüzgar enerjisi sektörü, TÜREK 2023 etkinliğinde biraraya geliyor. Açılış konuşmalarında rüzgarın yüksek potansiyeli, yerlilik ve Avrupa ile işbirliğinin önemi vurgulandı.  

Türkiye rüzgar hedeflerine kendi teknolojisiyle ulaşacak 

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB’in düzenlediği 12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi TÜREK 2023, İstanbul’da geniş katılımlı bir toplantıyla başladı. 

Toplantının açılış konuşamasını yapan TÜREB Başkanı İbrahim Erden sektördeki büyüme potansiyeline dikkat çekerken, önümüzdeki dönemde rüzgarın daha da hızlı gelişimine şahit olacağımızı söyledi. Yakın zamanda denizüstü rüzgar santralleri için çalışmaların da başlayacağını ifade eden İbrahim Erden, kongre boyunca rüzgarla ilgili tüm bileşenlerin yanında depolama ve hidrojen gibi popüler konuların da tartışılacağını kaydetti. 

AVRUPA’NIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR

Wind Europe CEO’su Gile Dickson ise konuşmasında Avrupa’nın enerji üretiminde rüzgarın payını yükseltme kararı aldığını hatırlattı. Avrupa Birliği’nde rüzgar enerjisinin büyümesi için Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyleyen Dickson, “Rüzgar türbinleri üretmek için pek çok elemente ihtiyaç var. Bunların büyük bölümü Çin’den geliyor ancak Türkiye’de de var. Hem Çin’e bağımlılığı azaltmak için, hem de ekonomik sebepler nedeniyle Avrupa bu elementleri Türkiye’den almak istiyor. Bunun yanısıra Türkiye’de gelişen bir rüzgar ekipmanı üretim sektörü var. Türkiye Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olabilir, birlikte büyüyebiliriz” dedi. 

“RÜZGARI ARKAMIZA ALIP KOŞMALIYIZ”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da konuşmasında rüzgar enerjisinin ülke için önemine dikkat çekti. “Rüzgarı arkamıza alıp koşmalıyız” diye konuşan Yılmaz, EPDK olarak gerekli destekleri sektöre sunmaya devam edeceklerini ifade etti. Avrupa’dan da Türkiye’ye yatırım yapmaya devam etmelerini isteyen Yılmaz, “Yatırım yapın, hem siz kazanın, hem de biz” diye konuştu. 

YERLİ TÜRBİN MARKASI 

Önümüzdeki 5 yılda dünyada geçmiş 20 yılda yapılana eşit seviyede rüzgar yatırımı yapılacağını kaydeden TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Mustafa Varank, “Eğer Avrupa 2050’ye kadar koyduğu yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmak istiyorsa bunu Türkiye olmadan asla gerçekleştiremez” dedi. 

Denizüstü RES için çalışmaların sanayi bakanlığı ve enerji bakanlığının da destekleriyle devam ettiğini belirten Varank, “Kendi türbin markamızı çıkarmamız çok önemli. Dışa bağımlılığı azaltmamız çok önemli. Bu alanlarda özel sektöre de çok iş düşüyor” dedi. 

“HEDEFLERE KENDİ TEKNOLOJİMİZLE ULAŞACAĞIZ”

Açılışta konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar enerji alanında 3 unsurun öne çıktığını kaydetti. Bakan Bayraktar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:  

“Ülkemizin ekonomisi büyüyor, nüfusumuz ve şehirleşme oranı artıyor. Buna bağlı olarak enerji talebimiz de iki katına çıktı. 

Bu artan enerji talebinin içinde elektrik talebi, yani elektrifikasyon artıyor. Önümüzdeki 20 yılda elektrik talebinin yüzde 30 artmasını bekliyoruz. 

3. Unsur ise temiz enerji ihtiyacı. Bu konuda da nadir elementler, nükleer enerji, rüzgar, güneş ve geçiş enerjisi olarak doğalgazı öncelikli ilan ettik. 

Türkiye’nin rüzgar potansiyelini 140 bin megavat olarak hesapladık. Bu da yaklaşık 140 milyar dolarlık bir yatırıma denk geliyor. Bunu geliştirirken dışa bağımlılığı da azaltmamız gerekiyor.

2053 net sıfır emisyon hedefleri kapsamında ülkemizin kendi teknolojisini de geliştirerek bu hedeflere ulaşacağına inanıyorum.”