Enerji Günlüğü - Dünya LPG Birliği’nin düzenlediği “Latin Amerika Bölgesel Zirvesi”nde Türkiye otogaz pazarının tartışıldığı özel bir oturum düzenlendi.
Merkezi Paris’te bulunan Dünya LPG Birliği’nin (World LPG Association) Kolombiya’nın Cartagena kentinde geçtiğimiz hafta düzenlediği “Latin Amerika Bölgesel Zirvesi”nde aralarında LPG sektöründe küresel ve yerel trendler, regülasyonlar ve inovasyonun da bulunduğu birçok konu ele alındı. Bolivya, Ekvator, Peru ve Kolombiya’yı içine alan Andean bölgesinden katılımcıların yanı sıra Amerika ve Avrupa’dan da pek çok delegenin katıldığı zirvede, Türkiye otogaz pazarının tartışıldığı özel bir oturum düzenlendi.
“OTOGAZ KULLANIMI TÜM DÜNYADA HIZLA ARTIYOR”
Aygaz Genel Müdürü ve Dünya LPG Birliği 1. Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu, 30 ülkeden, 300’den fazla uzmanın katıldığı otogaz oturumunun açılış konuşmasında Dünya LPG pazarının dinamikleri hakkında bilgi verdi. Yıllık bazda bakıldığında ortalama 300 Milyar Dolarlık bir büyüklüğe sahip olan LPG sektörünün 3 Milyar kişiye enerji götürdüğünü, bu sayının her geçen gün arttığını belirtti. Eyüboğlu, “Sektörümüz Dünya çapında 2 milyondan fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Dünya’da en çok tercih edilen alternatif yakıt olan LPG’nin tüketimi diğer enerji türlerine kıyasla daha hızlı büyüyor” dedi. Eyüboğlu, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ile mücadele planı kapsamında kara yollarında kullanılan LPG miktarını 2020 yılına kadar mevcut seviyesinin üç katına çıkarmayı hedeflediğini, Türkiye’nin bu alanda öncü bir rol üslendiğini söyledi. Eyüboğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye LPG sektörü mevcut altyapısı, düzenleyici kurumları, olgunlaşmış pazar dinamikleri, rekabetçi markaları, inovasyona verdiği önem ve en önemlisi müşteri odaklı yaklaşımlarıyla birçok ülkeye örnek oldu. Bugün Türkiye’de tüketiciler tarafından en çok tercih edilen araç yakıtı haline gelen otogaz, her 100 araçtan 42’sinde kullanılıyor. Çevreci olmasının yanında önemli bir yakıt ekonomisi sağlıyor. Bu nedenle, sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde teşvik ediliyor.”
Eyüboğlu ayrıca, dünyadaki birçok ülkede otogazlı araçların kullanımını özendirecek ek şerit tahsisi, taşıt vergisinde indirim, kit fiyatında destek gibi özendirici uygulamaların yapıldığını, yakın gelecekte bu alandaki uygulamaların tüm dünyaya yaygınlaşacağını ve Latin Amerika ülkelerinde de devreye gireceğini umduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE’NİN OTOGAZ BAŞARISI, LATİN AMERİKA ÜLKELERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR MODEL”
Dünya LPG Birliği “Latin Amerika Bölgesel Zirvesi” kapsamında Kolombiya Enerji ve Madencilik Bakanı Amilkar Acosta Medina ile ikili bir görüşme de gerçekleştiren Aygaz Genel Müdürü ve Dünya LPG Birliği 1. Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu, Türkiye örneğini sundukları her platformda ülkemizin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Eyüboğlu, ürün kalitesi, ekonomikliği, performansı, çevreciliği, yaygınlığı ve müşteri odaklılığı ile LPG’nin hem Türkiye’de, hem de dünyanın farklı coğrafyalarında öne çıktığını vurguladı. Eyüboğlu, Türkiye pazarında elde edilen bu deneyimin hem kamu, hem de iş dünyası seviyesinde Kolombiya’da paylaşıldığını belirtti.
Ürün erişilebilirliğinin önemini vurgulayan Eyüboğlu, Türkiye’de 10 bini aşkın otogaz istasyonu bulunduğunu, böylelikle ülkenin her yerinde tüketicilerin ürüne kolaylıkla ulaşabildiğini kaydetti: “İstasyon yaygınlığının yanı sıra dönüşüm merkezleriyle de Türkiye dikkat çekiyor. Bir kamu kuruluşu olan TSE tarafından belgelendirilmiş, son derece uzman ve deneyimli bir dönüşüm ağına sahibiz. Bir çok araç üreticisi otogazlı sıfır kilometre araç seçeneğini galerilerinde sunuyor. Dağıtıcılar tarafında, özellikle Aygaz olarak otogazın algısının yükseltilmesi için bilinçlendirme ve reklam kampanyaları düzenliyor, bu alana büyük yatırım yapıyoruz. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, bugün lüks araç sınıfları da dâhil olmak üzere pek çok tüketici güvenle otogaz kullanıyor.”
İkili görüşmede, Türkiye otogaz pazarının işleyişi konusunda bilgi alan Kolombiya Enerji ve Madencilik Bakanı Amilkar Acosta Medina, Türkiye’nin otogaz alanında yarattığı ivmenin dikkat çekici olduğunu belirtti. “Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Başarılı ülkelerin ortaya koydukları örneği takip etmek gerekiyor” şeklinde konuşan Medina, “Türkiye’nin otogaz alanında yarattığı başarı öyküsü, Latin Amerika ülkeleri için önemli bir model oluşturuyor” dedi.