Enerji Günlüğü - Çelik İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte organize ettiği program çerçevesinde Kenyalı 10 çelik şirketini İstanbul’da ağırladı.
Çelik İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte organize ettiği program çerçevesinde Kenya’nın en büyük çelik şirketlerinden Doshi Group of Companies’in de içinde bulunduğu 10 çelik şirketini İstanbul’da ağırladı.
Kenyalı çelikçiler, sektör temsilcileriyle Dış Ticaret Kompleksi’nde bir araya gelerek Türk çelik ürünleri ve sektör hakkında bilgi aldı. Alım heyeti kapsamında 300’e yakın ikili görüşme gerçekleştirildi. Kenya heyeti görüşmelerin ardından Türkiye’nin en büyük çelik üreticileri olan İskenderun Demir Çelik, Ekinciler Demir Çelik, Yolbulan Metalurji, Yücel Boru, İlhanlar Demir Çelik ve MMK Metalurji fabrikalarını ziyaret etti.
Geçtiğimiz yıl sektörün önemli temsilcilerinden Çolakoğlu, İçdaş ve Kaptan Demir Çelik’in de bulunduğu 22 çelik şirketi ile birlikte Kenya-Nairobi ve Mombasa’yı ziyaret eden Türk ticaret heyeti, 760 görüşme gerçekleştirerek yeni işbirlikleri için ilk adımı atmıştı.
KENYA İLE TİCARİ İLİŞKİLER OLDUKÇA ZAYIF
Kenya çelik pazarı Türkiye için büyük önem taşımasına rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkiler oldukça zayıf. Kenya’nın 2012 yılında gerçekleştirdiği toplam çelik ithalatı 1 milyon 33 bin ton. Bu ithalatın yüzde 46,3’lük bölümünü 478 bin 971 ton ile sıcak yassı oluşturuyor. Kenya’ya yapılan çelik ihracatında Güney Afrika Cumhuriyeti yüzde 35,7 ile en büyük paya sahip. Ancak Türkiye yüzde 6,4 ile dördüncü sırada ve Kenya’ya toplam ihracatımız sadece 65 bin 899 ton. 2013 yılı da karşılıklı atılan adımlara yakışır biçimde gelişmedi ve ticaretimiz beklenilen seviyelere ulaşmadı.
HEDEF TÜRK ÇELİĞİNİN BİLİNİRLİĞİNİ VE KULLANIMINI EN YÜKSEK SEVİYELERE ÇIKARTMAK
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sektörümüzün gelişimi ve yeni pazarlara açılabilmesi açısından ticaret heyetleri büyük önem taşıyor. Geliştirmeyi hedeflediğimiz ihracat pazarlarımız arasında Kenya, etrafında yer alan pek çok komşu ülkesinin de denize açılan kapısı olduğu ve de yüksek ticari potansiyel taşıdığı için önemli bir yere sahip. Bu nedenle Kenya ile karşılıklı ticaret heyeti organizasyonları yapıyoruz.Bu organizasyonların gerek Kenya gerekse ülkemiz için verimli işbirliklerine dönüşeceğine, özellikle gelecek dönemlerde bu pazarın daha da gelişeceğine inanıyorum” dedi.
Namık Ekinci sözlerinin devamında; “Ürünlerimizin kalitesi ve uygun fiyat politikamız ile dünyanın dört bir yanından talep görüyoruz. Yaklaşık 200 ülkeye yaptığımız ihracat bunun en önemli göstergesi. Bu kapsamda birlik olarak Ekonomi Bakanlığı ile koordineli çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz Türk çeliğinin bilinirliğini ve kullanımını en yüksek seviyelere çıkartmak. Bu amaçla yurtdışından alım heyetlerini Türkiye’de ağırlarken, sektör temsilcilerimizle birlikte değişik ülkelere ticaret heyetleri organize etmeye devam edeceğiz. “ diye belirtti.