Enerji Günlüğü - Türk Akımı'nın asıl tehdit ettiği konunun Güney Gaz Koridoru olmadığı, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz akışı olduğu belirtildi.
John Roberts tarafından Atlantik Konseyi Politikaları çerçevesinde yazılan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin Avrupa Enerji Güvenliği ve Güney Gaz Koridoru'na Etkisi" başlıklı rapora göre, Türk Akımı'nın üçüncü bir nedenden dolayı çok önemli olduğu, bunun da Azeri doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak olan Güney Gaz Koridoru olarak bilinen yeni boru hatlarını etkileme potansiyeli olduğuna dikkat çekilerek, projenin asıl tehdit ettiği konunun Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz akışı olduğu ifade edildi.
Raporda Türk Akımı projesinin birbiriyle bağlantılı iki nedenden dolayı tartışmalı olduğu belirtilerek bunlardan ilkinin Rusya'nın 2019 yılı sonuna kadar Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğalgaz akışını tamamen sonlandırma niyetine hizmet etmesi; İkincisinin de AB’li müşterilerin Türkiye sınırından Yunanistan ile Orta Avrupa'ya gaz sevkiyatını kabul edip etmeyecekleri konusunun netlikten çok uzak olması olarak belirtiliyor.
Bu iki nedenin dışında Türk Akımı'nın üçüncü bir nedenden dolayı çok önemli olduğu, bunun da Azeri doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak olan Güney Gaz Koridoru olarak bilinen yeni boru hatlarını etkileme potansiyeli olduğu ifade ediliyor. Bu konunda Türk Akımı'nın bir tehdit değil teşvik edici ya da biraz zorlayıcı olduğu, asıl tehdit ettiği konunun Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz akışı olduğu belirtiliyor.
AZERBAYCAN YENİ BİR BAKIŞ AÇIŞI GELİŞTİRMELİ
Güney Gaz Koridoru ile Gaz ihraç eden Azerbaycan'ın açık deniz gaz projelerinden elde edeceği ve 'yeni dalga' olarak adlandırılan gazın ek olarak gönderilmesi konusunda Balkanlar gibi farklı yolları içeren yeni bir bakış açısı geliştirmeleri gerekebileceği de ifade ediliyor.
Raporda, “Bütün bunlar düşünüldüğünde AB ve diğer tüm taraflar için büyük çaplı çok uluslu projeler yerine (Eastring, Tesla, Vertical Gaz Bağlantısı vb.) küçük ölçekli, yerel sınırlar arası bağlantı sağlayan projeler çok daha yararlı olabilir.” deniliyor.
Ayrıca, Rusya için Türk Akımı'nı Yunanistan'a uzatmanın ise üzerinde durulup değerlendirmeye değer bir proje olduğu, ancak finansmanının sorun olabileceği belirtiliyor.
SAİPEM ANLAŞMASI İPTALİNİN ETKİSİ
9 Temmuz Rusya'nın İtalyan Saipem ile Türk Akımı hattının ilk bölümünü inşası için yaptığı anlaşmayı feshinden önce yazılan raporda bu fesih ile projenin en azından bir yıl gecikeceği ifade ediliyor. Ayrıca bu kararın Rus hükümeti ve Gazprom'un 2016 başlarına kadar projenin geliştirilmesi ile ilgili geri dönüşü olmayan bir karar almaya ihtiyacı olmadığı anlamına geldiği de belirtiliyor.