1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. TÜREB’ten virüsün sekteye uğrattığı RES’ler için çağrı

TÜREB’ten virüsün sekteye uğrattığı RES’ler için çağrı

TÜREB, rüzgar santrallerindeki koronavirüs salgını kaynaklı gecikmeler göz önünde bulundurularak YEKDEM'den yararlanmaları için son devreye giriş tarihinin ötelenmesini istedi.

TÜREB’ten virüsün sekteye uğrattığı RES’ler için çağrı

Enerji Günlüğü - TÜREB, rüzgar santrallerindeki koronavirüs salgını kaynaklı gecikmeler göz önünde bulundurularak YEKDEM'den yararlanmaları için son devreye giriş tarihinin ötelenmesini istedi. 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), önce Çin, ardından da Avrupa’yı yoğun bir biçimde etkileyen koronavirüs salgını dolayısıyla türbin tedarikçilerinin imalat tarafında ciddi gecikmeler yaşamakta olduklarını, bunların da türbin teslim sürelerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Türkiye’de birçok rüzgar enerjisi santralinin bu yıl tamamlanmasının riske gireceğini belirterek bu durumun ‘mücbir sebep’ olarak değerlendirilmesi ve mevcut YEKDEM mekanizmasına göre en son Aralık 2020’de devreye girmesi gereken santraller için mücbir sebep kaynaklı mevcut gecikmeler göz önünde bulundurularak bu tarihin ötelenmesi yönünde çağrı yaptı.

MÜCBİR SEBEP İLANI OLUMLU BİR ADIM OLACAKTIR

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, “Tüm dünyayı etkisine alan koronavirüs salgınının ülke ekonomilerini ve dolayısı ile pek çok sektörü olumsuz etkilediği ortadadır. Özellikle rüzgar sektöründe küresel tedarik zincirinin pek çok ülkeye yayılmış olması nedeniyle bu zincirin halkalarından birinde veya birkaçında meydana gelecek bir tıkanma tüm sektördeki tedarik akışını etkilemektedir. Avrupalı türbin sağlayıcılar çoğunluğu Avrupa ve Çin’de yer alan imalatçılara aksam imal ettirmekteler. Bu iki bölgede de salgın sebebi ile ciddi gecikmeler yaşanmakta. Bu da devam eden projelerin yavaşlamasına ve hatta durmasına yol açıyor. Özellikle YEKDEM süresinin bu yıl sonu itibariyle sona eriyor olması nedeniyle birçok santralin yıl sonundan önce devreye girmesini beklerken, yaşanan duraklamanın projelerin bitimini sekteye uğratma ihtimalini görüyoruz. Finansmanı YEKDEM’e girecek şekilde tamamlanmış ve buna göre proje çalışmalarına başlanmış santrallerin Koronovirüs’ten kaynaklanan gecikmelerden dolayı YEKDEM mekanizmasına girememe durumunda projelerin finansal yapıları altüst olacaktır. Ülkemiz yenilenebilir enerji ve rüzgar yatırımlarının bundan etkilenmemesi adına yaşanan bu olayın ‘Lisans Yönetmeliği’nde yer alan “mücbir sebep” olarak kabul edilmesinin hem sektörümüz hem de ülke ekonomisi açısından olumlu bir adım olacağına inanıyoruz.”

TÜREB Başkanı Yıldırım, halen devam eden YEKDEM mekanizmasının bitiminden önce bu yıl sonunda yaklaşık 1,5 GW’lık rüzgar enerjisi santralinin devreye gireceğinin öngörüldüğünü, ancak özellikle Çin ve Avrupa ülkelerini beklenmedik derecede olumsuz etkileyen koronavirüs salgınının bu öngörüleri zora soktuğunu belirtti. Yıldırım, “Normal şartlarda 2016’da olduğu gibi 1.500 MW’a yakın bir kurulumun tamamlanması öngörülüyordu, ancak salgın tüm öngörüleri değiştirdi. Ekonomiler bundan çok ağır etkilenmekte, elbette tedarik zincirinde de ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Pandemi (dünya çapında salgın) olarak ilan edilen bir durum mücbir sebeptir.

Hükümetimizin, ekonomimizin güvende olması açısından önemli kararlar içeren bir yol haritası hazırladığını izlemekteyiz. Rüzgar sektöründe de alınacak ‘mücbir sebep’ kararının yatırımcıların, finans sağlayıcıların ve imalatçıların ciddi boyutta artan ‘YEKDEM’e girememe’ risklerini azaltacağına ve dolayısı ile ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerinin tutturulmasına gereken olumlu etkiyi yapacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler