Enerji Günlüğü - TÜPRAŞ, İzmir Aliağa Rafinerisi’nde propan ve propilen ayırma üniteleri kuracak, gazları depolamak için 2 adet 5000 m3 kapasitali depolama tankı kuracak ve bu ürünlerin iskeleden satışı için deniz altı boru hattı kuracak.
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), İzmir İli, Aliağa İlçesi sınırları içerisindeki yaklaşık 474 hektar büyüklüğündeki rafineri sahasında entegre bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Bedeli 1 milyar TL’yi aşması beklenen proje kapsamında propan ayırma ünitesinde üretilmekte olan propan/propilen karışımı ürünün su muhtevası azaltılarak saflaştırılmış bir ürün elde edilmesi ve satışa hazır hale getirilmesi için, trim cooler (soğutucu), Prefilter/Coalescer (ön filtre/birleştirici) ve Molsieve (moleküler eleme) üniteleri kurulacak. Proses sonucu elde edilecek olan karışım gaz ilave edilmesi planlanan propan/propilen ayırma ünitesine (Propilen Splitter) iletilerek %99,5 saflıkta propilen elde edilecek.
GAZ DEPOLAMA KAPASİTESİ ARTTIRILACAK
Ayrıştırılan propan ve propilen gazları yapılması planlanan 2 adet 5000 m3 hacmindeki tanklara depolama için gönderilecek. Yapılması planlanan tanklarda, ihtiyaca yönelik olarak LPG, propan ve propilen depolaması yapılabilecek.
PROPANIN KULLANIM ALANI GENİŞ
Rafineride propan, FCC Ünitesi’nde ağır vakum gaz oil (HVGO) adı verilen ve vakum kolonundan elde edilen ağır hidrokarbon ürününün katalizör ile kırılarak daha değerli olan ince ürünlere dönüşmesi sonucunda oluşuyor. Propanın yanma verimliliği oldukça yüksektir ve düşük emisyon oranına sahiptir. LPG gazı bileşiminde, ısınma amacıyla (ev tüpü, sanayi tüpü vb.), ve bazı motorlu araçlarda yakıt olarak olmak üzere bir çok kullanım alanı bulunuyor. Proje ile mevcut durumdaki 5.300 m3 kapasiteye ek olarak, 2 adet 5.000 m3 kapasiteli tank ilave edilmesi ve toplam depolama kapasitesinin 15.300 m3 olması planlanıyor.
ÜRÜNLERİN SATIŞI İÇİN DENİZ ALTI BORU HATTI KURULACAK
Mevcut iskele üzerinden ilgili ürünlerin satışlarının yapılabilmesi için de, ürün yeni tesis edilecek 2 adet satış pompalarından (250 m3/sa) geçerek, deniz altından iskeleye ulaşacak. Bu kapsamda deniz altında 1700 metre uzunluğunda 8 inç çapında propan-LPG boru hattı, 16 inç çapında yangın suyu hattı, 4 inç çapında gaz geri dönüş hattı ve iskele üzerine de yeni dolum kolu montajı yapılması planlanlanıyor.
Türkiye’de petrolün işlenmesi ile petrol ürünleri üretimi ağırlıklı olarak, Tüpraş’ın sahip olduğu rafinerilerde yapılmaktadır. Bunlar, yılda 11,3 milyon ton kapasiteli İzmit Rafinerisi, yılda 11,9 milyon ton kapasiteli İzmir Aliağa Rafinerisi, yılda 5,4 milyon ton kapasiteli Kırıkkale Rafinerisi ve yılda 1,4 milyon ton kapasiteli Batman rafinerileridir.
Enerji Günlüğü