Enerji Günlüğü - TÜPRAŞ, 2020 yılının ilk 3 aylık döneminde 2.249.085.000 lira zarar etti. Şirket zararın, büyük ölçüde petrol fiyatlarındaki düşüşün şirket stoklarına yansımasından kaynaklandığını bildirdi.
Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal raporunda 2.249.085 lira zarar ettiğini bildirdi. Geçen yılın aynı döneminde zarar tutarı 362.295.000 lira olmuştu. TÜPRAŞ’ın yayımladığı açıklamada, dönem zararında, düşük rafineri karlılığı ortamına ilave olarak petrol fiyatındaki gerileme neticesinde görülen stok zararının etkili olduğu belirtildi.
Açıklamada, TÜPRAŞ’ın tarihte eşi görülmemiş koşulların yaşandığı 2020 yılı ilk çeyreğinde Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamaya ve yatırımlara devam ettiği kaydedildi.
TALEP DARALIRKEN 320 MİLYON LİRA YATIRIM
TÜPRAŞ yılın ilk çeyreğinde toplam 6 milyon ton üretim yaptı ve 1,6 milyon tonu ihracat olmak üzere, 6,2 milyon ton satış gerçekleştirdi. TÜPRAŞ’ın ilk çeyrek boyunca gerçekleştirdiği yatırımların tutarı ise 320 milyon lira oldu. Şirketin 2020 yılı ilk çeyrek cirosu ise %18 oranında azalarak 16.939.537.000 lira oldu.
TÜPRAŞ’ın açıklamasında petrol ürünleri talebinin, küresel ekonomideki yavaşlama ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle yıla zayıf bir başlangıç yaptığı kaydedildi ve dünyayı etkisi altına alan Koronavirus (Covid-19) salgınının ardından da daha önce hiç görülmemiş bir talep daralması yaşandığı hatırlatıldı. Bu dönemde küresel havacılık faaliyetleri, uluslararası ve bölgesel uçuşların iptalleriyle büyük ölçüde durma noktasına geldi ve en büyük olumsuz etki jet yakıtı talebinde yaşandı. Dünya nüfusunun yarısından fazlasını kapsayan gönüllü ve zorunlu sokağa çıkma yasakları nedeniyle karayolu yakıtlarına olan talep de bu zayıflamadan payını aldı ve düşen talebin etkisiyle ürün marjları baskılandı.
ARZ CEPHESİNDE OLANLAR DA TUZ BİBER OLDU
Açıklamada ayrıca şunlar ifade edildi, “Yıla 66 $/v seviyelerinde başlayan Brent petrol fiyatı, talep tarafında yaşanan gelişmeler ışığında yaklaşık %21 azalarak Mart ayı başlangıcı itibarıyla 52 $/v seviyelerine indi. Petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla OPEC’in 5 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantıda üretim kısıtlamalarının devam etmesine dair sonuç alınamayınca, tarihte ilk kez eş zamanlı arz ve talep krizi yaşandı ve Brent fiyatı mart sonu itibarıyla yaklaşık 18 $/v seviyelerine kadar geriledi”.
KISA VADELİ ÖNGÖRÜLER REVİZE EDİLDİ
TÜPRAŞ bu gelişmeler çerçevesinde bazı öngörülerini de güncelledi. Covid-19 salgınının ham petrol ve akaryakıt ürünlerinin talebi üzerindeki etkilerinin Haziran ayından itibaren azalmaya başlayacağını ve Ağustos ayından itibaren ekonomik aktivitenin normale döneceğini varsayan şirket, 2020 yılı için öngördüğü üretim beklentisini yaklaşık 28 milyon tondan, yaklaşık 24 milyon tona; satış beklentisini de yaklaşık 29 milyon tondan, yaklaşık 25 milyon tona revize etti.
Şirketin 2020 yılı için kapasite kullanımı beklentisi ise %95–100 aralığından %80–85 aralığına revize edildi. Net Rafineri Marjı beklentisi de 4,5–5,5$/v seviyesinden 3,0–4,0 $/v seviyesine revize edildi. TÜPRAŞ, Akdeniz Kompleks Marjı beklentini ise 1,5–2,5$/v seviyesinden 1,0–2,0 $/v seviyesine revize etti. Rafinaj yatırımları beklenti de yaklaşık 200 milyon dolardan, yaklaşık 125 milyon dolara revize edildi.