1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TTS’li satın alınmış araçlara 2025 ortasına kadar TTB takılacak

TTS’li satın alınmış araçlara 2025 ortasına kadar TTB takılacak

Taşıt tanıma sitemi kullanan ve satın alınan araçlara, 30 Haziran 2025’e kadar taşıt tanıma birimi takma zorunluluğu getirildi.

TTS’li satın alınmış araçlara 2025 ortasına kadar TTB takılacak

Enerji Günlüğü - Taşıt tanıma sitemi kullanan ve sahibi olunan araçlara, 30 Haziran 2025’e kadar taşıt tanıma birimi takma zorunluluğu getirildi. 

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliğinde (Sıra No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 2), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik Tebliği; “UTTS kapsamında yakıt alan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu ve uygulama esasları” başlıklı 6’ncı maddeye bazı ilave hükümler koydu. 

KİRALIK ŞİRKET ARAÇLARI YILSONUNA KADAR TTB TAKTIRACAK

Bilindiği gibi Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliğindeki (Sıra No:1) değişiklik öncesinde; kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara, 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB takılması zorunluluğu getirilmişti. 

SATIN ALINAN TTS’Lİ ARAÇLAR GELECEK YIL 30 HAZİRAN’A KADAR TTB TAKTIRACAK

Tebliğ değişikliği, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan ve 01 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ilk defa edinilen araçlara, kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içinde TTB takılacak. 

Kiralanmış olmayan ve taşıt tanıma sistemi (TTS) kullanan araçlara ise 30 Haziran 2025 tarihine kadar TTB takılması zorunlu olacak. 

BAZI KAMU KURULUŞLARI VE ELÇİLİKLER MUAF OLACAK

Aşağıda listelenen bazı kamu kurum ve kuruluşları ile yabancı ülke temsilcilikleri ve ilişkili bazı kuruluşlar bu zorunluluktan muaf olacaklar. 

  • Genel bütçeye dâhil daireler
  • Özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler
  • İl özel idareleri
  • Belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları
  • Mahalli idare birliklerine ait taşıtlar
  • Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri
  • Yabancı devletlerin Türkiye’deki konsoloslukları
  • Uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları
  • Ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar.