1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. TSKB sürdürülebilirlik projelerine Avrupa’dan finansman sağlıyor

TSKB sürdürülebilirlik projelerine Avrupa’dan finansman sağlıyor

TSKB ve EBRD Türkiye’deki yeşil ekonomi yatırımlarını desteklemek amacıyla EBRD’nin Yeşil Ekonomi Finansman Fonu (GEFF) çerçevesinde ikinci kredi anlaşmasını imzaladı. 

TSKB sürdürülebilirlik projelerine Avrupa’dan finansman sağlıyor

Enerji Günlüğü - Uzun yıllardan bu yana Türkiye’de düşük karbonlu ekonomiye geçişin finansmanı için kaynak sağlayan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), son olarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yeni bir finansman işbirliğine imza attı.

İmzalanan yeni anlaşmaya göre EBRD, TKSB’nin Türkiye genelinde iklim dostu projeleri desteklemede kullandıracağı krediler için Yeşil Ekonomi Finansman Fonu çerçevesinde 100 milyon Euro tutarında bir kaynak (GEFF II) sağlayacak.

TSKB, Nisan 2022 tarihinde imzalanan GEFF I kredi anlaşması ile Yeşil Ekonomi Finansman Fonu (GEFF) programı çerçevesinde EBRD’den fon sağlayan ilk kurum olmuştu. Bu kredi anlaşmasının devamı niteliğini taşıyan GEFF II anlaşmasına; ilk anlaşmadaki hedeflere ek olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği (gender responsive) kriterleri de dahil edildi.

GEFF II kapsamında kullandırılacak finansman, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve iklim dayanıklılığı önlemleri gibi yeşil ekonomi yatırımlarının yanı sıra doğa ve biyoçeşitlilik, mavi ekonomi ile sürdürülebilir ulaşım ve turizm gibi alanları da kapsayacak.

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç EBRD ile bugüne dek tarım finansmanı, enerji ve kaynak verimliliği, yenilenebilir enerji gibi temalarda, kofinansman anlaşmaları da dahil olmak üzere toplamda yedi anlaşma imzaladıklarını belirtti. EBRD ile 2022 yılında Yeşil Ekonomi Finansman Fonu çerçevesinde imzaladıkları kredi anlaşmasıyla Türkiye’de programın ilk uygulayıcısı olduklarının altını çizen Bilgiç “GEFF I’in devamı niteliğinde olan GEFF II kredi anlaşması ile iklim hedeflerimizin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliğini de önemli bir kriter olarak ele alıyoruz. Bu sayede kapsayıcı dönüşüme katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi. 

DÜNYA BANKASI'NDAN TSKB'YE YEŞİL FON KREDİSİ

EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink de TSKB ile imzalananz yeni anlaşmayı şöyle değerlendirdi: “Türkiye’de enerji verimliliğini ve kapsayıcılığı teşvik etmek amacıyla TSKB ile bir kez daha iş birliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu özel finansmanın sağlanması, Türkiye’nin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşması için büyük bir önem arz ediyor.”

Enerji Günlüğü - İSTANBUL