Enerji Günlüğü - TSE güneş paneli test laboratuvarı Mayıs 2022’ye kadar tam kapasite dolu. Yurt dışındakilerin yarı fiyatına hizmet veren ve talepleri karşılamakta zorlanan TSE, hem mevcut laboratuvarı büyütüyor hem de ikinci bir laboratuvar kurmak için çalışmalara başladı.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) PV Test Laboratuvarı Şefi Gökhan Durukan, güneş enerjisi sektörünün, lisans ihaleleri ve yenilenebilir kaynak ve yerli ekipman teşvikleri sayesinde daha dinamik bir hale geldiğini söyledi. Bu alanda teknolojinin de çok hızlı geliştiğini anlatan Durukan, “TSE olarak bu sektörde biz de 2014 yılında kurduğumuz laboratuvarımızla üreticilerimize ve yatırımcılarımıza akredite test hizmeti sunuyoruz. Yatırımcılarımız tercih ettikleri modülleri laboratuvarda test ettirerek, yatırım maliyetlerini ve amortisman sürelerini daha sağlıklı hesaplayabiliyorlar” dedi.
PANEL TESTİNE 40 BİN YERİNE 20 BİN EURO
Test hizmetleriyle yerli güneş paneli üreticilerinin yurt dışına bağımlılığını azalttıklarını ifade eden Gökhan Durukan “Üreticilerimizin yurt dışındaki kuruluşlara ödeyecekleri test ücretleri yurt içinde kalıyor, cari açığın azalmasına bir katkı sağlanmış oluyor. Yurt dışında 40 bin Euro’ya test hizmeti sunulurken TSE bunun yarı fiyatına hizmet sunuyor” diye konuştu.
TSE TEST TALEPLERİNE YETİŞEMİYOR
Teknoloji geliştiren ve yerli ekipman üreten şirketlere sundukları desteklere değinen Gökhan Durukan şunları söyledi:
“Üretici firmalara tasarımdan ürün aşamasına kadar hizmet sunuyoruz. Şu an itibariyle Ankara’daki laboratuvarımızda 6 firmaya sertifikasyon tes hizmeti veriliyor. Ayrıca dileyen tüm PV modül üreticilerine Ar-Ge test hizmetleri de sunuluyor. Üreticilerimizin half-cut (yarıya bölünmüş hücre) teknolojisi ile yeni reçeteler ve yeni bileşenlerle test ihtiyacına hızla cevap vermeye çalışıyoruz. Yoğun talep alıyoruz. 2022 ilk yarı sonuna kadar doluyuz.”
EK KAPASİTE YATIRIMLARI YAPILIYOR
Gökhan Durukan, mevcut ve bundan sonra da artması beklenen talebe daha iyi cevap verebilmek için TSE’nin de kapasite arttırdığını söyledi. Mevcut laboratuvara alınan yeni bir cihazın daha yılbaşından önce devreye gireceğini belirten Durukan, bir ikincisinin de 2022 yılının bahar aylarında kurulup hizmet vermeye başlayacağını anlattı. Bunlar aynı zamanda personel sayısının da artması anlamına geliyor.
TSE’DEN YENİ BİR LABORATUVAR DAHA
Gökhan Durukan’ın verdiği bilgiye göre TSE, kapasite arttırımı için mevcut laboratuvara ilave cihazların yanında başka bir adım daha atıyor. TSE, bugünkü test laboratuvarının mevcut kapasitesine sahip ikinci bir laboratuvar daha kuracak. Yeni laboratuvar inşaatının temelinin atıldığını belirten Durukan “2022 yılında yeni bir kampüsle beraber fotovoltaik modül test laboratuvarı alt yapımızı büyütüyoruz” dedi.
TEST HİZMETİ İHRAÇ EDİLECEK
Gökhan Durukan, Türkiye’deki güneş paneli üreticilerinin uluslararası pazarda da aktif olmalarını dikkate alarak TSE’nin de yurt dışına hizmet sunmayı amaçladığını anlattı. Durukan “Aynı zamanda yurt dışına test hizmetini de ihraç edebilir duruma gelmeyi, ülke dışında da test hizmeti sunmayı hedefliyoruz” dedi.
AVRUPA’DA ÜRETİP DÜNYAYA SATAN VAR
Türkiye solar sektörünün 2012 yılından bu yana ciddi yol kat ettiğini vurgulayan Gökhan Durukan, “Bugün çok daha iyi üretim hatlarıyla, çok daha iyi öğrenmiş Ar-Ge ekipleri ve inovasyon merkezleriyle bu işi geliştirecek güce sahibiz. Avrupa’da üretim yapıp ihracat gerçekleştiren üreticilere sahip olduk” diye konuştu.
STANDART VE TİCARET SAVAŞLARI
Gökhan Durukan, standardizasyonun ticari savaşlar açısından büyük bir önem taşıdığını vurgularken “Standartları belirleyenler bu savaşa 1-0 önde başlıyorlar. TSE de üreticilerimizin korunması için masada yer alıyor” dedi.
YERLİ PANELLER DÜNYA STANDARTLARINDA
TSE fotovoltaik modül test laboratuvarı geçtiğimiz yıl 200’e yakın PV modül yatırımcısına hizmet sundu. Gökhan Durukan “Hem yerli hem yabancı PV modülleri test edildi. Yerli ürünleri ithal edilenlerle karşılaştığımızda, yerli üreticilerin gerçekten hem teknoloji ham tasarım hem kalite alanında yurt dışındaki üreticilerden bir farkı olmadığını, hatta bazı noktalarda onlardan daha iyi noktada olduklarını söyleyebilirim” dedi.
TSE KÜRESEL DÜZEYDE SÖZ SAHİBİ
TSE PV Test Laboratuvarı Şefi Gökhan Durukan, TSE’nin standardizasyonla ilgili önde gelen uluslararası kuruluşların üyesi olduğunu hatırlatarak, standartların belirlenmesinde Türkiye’nin de her zaman söz sahibi olduğunun altını çizdi. TSE’nin içinde yer aldığı uluslararası standardizasyon kuruluşları arasında International Organization for Standardization (ISO), International Electrotechnical Commission (ICE), European Committee for Standardization (CEN) ve European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC) de bulunuyor.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü